Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet. Foto: Erik Flyg/KI

– Jag tycker inte att det var så oväntat. Det var bara en tidsfråga när mRNA skulle få pris, och en fråga om exakt vilka som skulle få det, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet.

Och lägger till:

– Så jag tycker att det är oerhört glädjande. De här personerna har utan tvekan varit helt centrala i att vi har en mRNA-teknologi som är där den är i dag.

mRNA-vaccin fick stor betydelse under covid-19-pandemin. Matti Sällberg nämner att exempelvis Kina var snabbt ute med mer traditionella vacciner, men att mRNA-teknologin inte bara gav ett kraftigt vaccin, utan också betydligt bättre förutsättningar att skala upp produktionen. Kort sagt hade sannolikt sars-cov-2 spridits snabbare och i större omfattning utan mRNA-vaccin.

– Arbetet under pandemin hade inte stått och fallit med mRNA då flera olika vaccin baserat på olika teknologier togs fram snabbt, men pandemin visade den enorma potentialen med den här typen av teknologi. Den har räddat miljontals människoliv. Och det är rätt fantastiskt att de som gjort grundforskningen fått vara med och se sin egen teknologi leda till en sådan otrolig nytta för mänskligheten, säger Matti Sällberg.

Han tror att årets Nobelpris kan få stor betydelse, både forskningsmässigt och samhälleligt. Teknologin är inte bara av stor betydelse för vacciner, utan skulle kunna användas inom exempelvis cancerbehandling, för att tillföra protein som saknas hos någon patient, eller stänga av produktionen av ett protein.

– Det finns oerhört många applikationer. Det är fantastiskt att vara i den här tiden just nu, säger Matti Sällberg och fortsätter:

– Det är bara din egen uppfinningsrikedom som begränsar användningen. Vi har bara sett början.