Den tidigare regeringens utredning »Uppdrag att möjliggöra bättre tillgång till hälso- och sjukvård i hela landet genom främjande av etablering i glesbygd« är ute på remiss.

Förslagen som utredaren lägger fram går ut på att underlätta för mindre företag inom hälso- och sjukvård att etablera sig i landet. Detta ska tydligt skrivas in i riktlinjerna för myndigheters upphandling, vilket också involverar Konkurrensverket. Därtill ska de så kallade ersättningslagarna Lag om läkarvårdsersättning (LOL) och Lag om ersättning för fysioterapi (LOF) upphävas.

Flera läkarföreningar samt myndigheter, regioner och kommuner med flera har kommit med remissvar på innehållet – bland andra Sfam.

Föreningen tycker att utredningens syfte har goda intentioner men att fokus bör ligga på »tillräckligt god bemanning av hela primärvården«, som Sfam skriver och lyfter Socialstyrelsens riktvärde om 1 100 invånare per specialist i allmänmedicin.

Sfam delar synen på att ersättningslagarna bör avvecklas. Däremot reagerar föreningen på formuleringar i utredningen som innebär att upphandlaren ska »beakta« mindre företags möjligheter att delta. Sfam tror inte att det hjälper och tror heller inte på tillfälliga lösningar som statsbidrag under tre års tid.

Det finns andra viktiga delar för en fungerande primärvård i hela landet, anser Sfam som kommer med tre egna förslag:

Sänkt tröskel och minskad ekonomisk risk vid nyetablering är en av aspekterna.

Därtill anser Sfam att det borde vara enklare att som läkare driva eget på landsbygden genom att fokusera kärnuppdraget utan att tvingas erbjuda ytterligare funktioner. Föreningen skriver: »Observera att dessa (andra reds anm.) yrkesgrupper och funktioner fyller viktiga syften, men i en småföretagar- och glesbygdskontext är det orealistiskt att kräva att de tillhandahålls på plats på varje enskild vårdcentral«.

En tredje synpunkt är att man som egenföretagare inte bör behöva ta fler patienter än vad man har kapacitet för.

Sfam hade även önskat en beskrivning av storleken på problemet. Exempelvis undrar föreningen hur många invånare som i dag har begränsad tillgång till sjukvård och hur de fördelar sig i landet. Sfam vill också se förtydliganden vilka avstånd det handlar om, bland annat.

Remissvaren ska vara inlämnade senast den 10 november 2023.

Läs också:
SKR: Underlätta för småskaliga privata vårdföretag i glesbygd
Nationella taxan skrotas enligt ny utredning – lagen kan rivas upp 2025