Läkarförbundet, liksom Sjukhusläkarna, anser att specialistläkare ska ha minst tio dagars extern fortbildning per år. Men trenden går åt helt motsatt håll, konstaterar Elin Karlsson, ordförande Sjukhusläkarna. Föreningen hör återkommande vittnesmål från kollegor runt om i landet om hur fortbildning prioriteras bort.
– Regionerna tar inte sitt ansvar. Tiden för specialistläkares fortbildningen blir kortare och kortare. Nu ser vi också en massa besparingsåtgärder på olika håll i landet där man begränsar möjligheter till fortbildning.
Nästan var femte specialistläkare uppger i Läkarförbundets senaste fortbildningsenkät (2023) att de under det senaste året inte fått någon extern fortbildning.
Varför är det så viktigt med fortbildning för specialistläkare?
– För att vi arbetar i en kunskapsintensiv bransch. Det sker hela tiden en utveckling och vi måste vara uppdaterade för att ge patienterna bästa möjliga vård och göra rätt val, säger Elin Karlsson.
För att lyfta fram positiva exempel lanserar Sjukhusläkarna nu ett fortbildningsdiplom, som kliniker kan söka från januari nästa år. För att få det måste ett antal kriterier uppfyllas (se faktaruta).
– Diplomet är ett försök att uppmuntra och ge uppskattning för kliniker som arbetar på ett bra sätt med fortbildning. Fortbildning är en viktig del av verksamheten och verksamhetsutvecklingen, säger Elin Karlsson.
Klinikerna som får diplomet kommer lyftas fram av Sjukhusläkarna.
– Jag hoppas att många kliniker ska titta på kriterierna. På kliniker där fortbildningen fungerar bra, ses det som positivt vid rekrytering och för att bibehålla kompetens.
Framöver planerar Sjukhusläkarna att utveckla kriterierna, så att de även inkluderar Läkarförbundets mål om tio dagars extern fortbildning per år och en halv dag per vecka med intern fortbildning. Men till en början ligger fokus på att klinikerna har en tydlig grundstruktur för fortbildning.
Vem ska granska att klinikerna uppfyller kriterierna?
– Vi vill att ansökan fylls i och skrivs under från en lokal facklig representant. Vi utgår från att det kommer vara ärliga ansökningar, säger Sjukhusläkarnas ordförande.
Sjukhusläkarna har länge krävt en reglering av specialistläkares fortbildning och vill se en nationell föreskrift från Socialstyrelsen, som reglerar vilket ansvar läkaren och arbetsgivaren har.
Kriterier för fortbildningsdiplomet:
- Alla specialistläkare ska ha en individuell och dokumenterad fortbildningsplan
- Verksamheten ska ha en fortbildningsplan i verksamhetsplanen eller åtminstone transparent i organisationen
- Alla som är i klinisk tjänst ska ha genomgått någon form av medicinskt relevant extern fortbildning under året, undantag ska motiveras
- Struktur ska finnas för att återföra kunskap från externa kurser och kongresser till verksamheten
- Fortbildning ska redovisas i verksamhetsberättelsen för att tydliggöra att det är en viktig del av verksamheten
- Kontinuerlig intern utbildning 1–2 ggr/månad
(uppdaterad 2023-10-18)