Elin Karlsson är ordförande i Sjukhusläkarna och överläkare i kirurgi på Södertälje sjukhus. Foto: Helena Wrete

Krig i närområdet, ökad gängkriminalitet och höjd terrorhotnivå är några av anledningarna till att säkerheten på arbetsplatserna bör ses över, anser Sjukhusläkarna.

Föreningen skriver att såväl prehospital personal som personal på akutmottagning har upplevt otrygghet i samband med våldsdåd som skett.

– Det har länge varit ett problem med hot och våld mot vårdpersonal, säger Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna.

Sjukhusläkarna vill bland annat att Läkarförbundet arbetar för möjligheten att införa inpasseringskontroller samt att tillfälligt kunna stänga av delar av vården vid hot. Föreningen vill även se att Läkarförbundet arbetar för att vårdpersonal bör få utbildning i hur man bemöter hotfulla och våldsamma situationer samt att vårdpersonal anonymt ska kunna anmäla överfall och hot. Just det sista är extra viktigt, tycker Elin Karlsson.

– Jag har hört flera exempel på läkare som utsatts för hot och våld och som väljer att avstå från att anmäla det, eftersom man måste anmäla som privatperson, vilket gör att personuppgifterna blir synliga trots att det sker i tjänsten. Jag har också hört om fall där läkare, av säkerhetsansvariga, rekommenderats att avstå från att anmäla just av den anledningen, säger Elin Karlsson.

Förbundsstyrelsen tycker att motionären »sätter fingret på en högst prioriterad fråga« men anser att tre av fyra förslag är besvarade. Skalskyddsfrågan stryker förbundsstyrelsen helt.

Styrelsen hänvisar bland annat till att arbetsgivaren måste fatta beslut om exempelvis skalskydd, och att det helt enkelt är svårt att vara anonym i det svenska rättssystemet när det kommer till anmälningar om hot och våld. Därutöver tycker förbundsstyrelsen att det är skyddsombuden som bäst kan arbeta för riskminimerande åtgärder.

Elin Karlsson håller inte med om att Läkarförbundet arbetar tillräckligt med trygghetsfrågor på arbetsplatsen.

– Motionen säger ju också »verkar för« i de här förslagen.

Sjukhusläkarna anser inte att förbundet ska »ordna« så att det blir inpasseringskontroller, förstärkt skalskydd och möjlighet att anmäla hot och våld anonymt, förklarar hon. Men:

– Det är rimligt att vi i Läkarförbundet ökar arbetet mot hot och våld, då vi tyvärr har en annan hotbild i dag, säger Elin Karlsson och tillägger:

– Så fort vi träffar en patient blir våra namn synliga. Vi vill inte att det ska gå så långt att läkare känner att de behöver skyddad identitet, men det är där vi riskerar att hamna.