Under en veckas tid presenterar de styrande partierna i Region Skåne sitt budgetförslag för nästa år. Regionen styrs av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, med stöd av Sverigedemokraterna.

Satsningen nästa år är i två delar: hälsovalen samt mobila team. Hälsoval Skåne – som inkluderar vårdcentraler, barnmorskemottagningar, barnavårdscentraler och psykoterapi – ska få en resursförstärkning på ungefär 700 miljoner kronor. Lisa Flinth (L), ordförande Region Skånes primärvårdsnämnd, säger att syftet är att marginalerna för aktörerna i primärvården inte ska vara så tajta nu när en omställning mot »god och nära vård« sker.

– Den ekonomiska situationen är exceptionell. Marginalerna är små, och vår ambition är att man ska komma ifrån det läget och få visst svängrum, säger hon och fortsätter:

– Sedan är förväntan naturligtvis att tillgängligheten ökar, det vill säga att mer vård produceras. Vår förhoppning är också att vårdgivarna använder resurserna för att rekrytera exempelvis fler läkare.

I dag är budgeten för Hälsoval Skåne nästan 6,4 miljarder kronor. Med den utökade ramen landar man på drygt 7 miljarder, eller en ökning med 11 procent. Uppräkningar i budget finns inte med i det

Den andra delen av satsningen handlar om mobila team. Region Skåne vill utveckla en skånsk modell för närsjukvårdsteam. På så sätt ska patienter i större utsträckning slippa åka till sjukhus och i ställt få vård i hemmet. Inspiration hämtas från Skånes universitetssjukhus mobila sjukhusteam, och sjukhuset bidrar till en teamverksamhet på primärvårdsnivå.

Därtill vill partierna bakom budgetförslaget satsa på barnrättsfrågor och mot våld i nära relationer samt hedersrelaterat våld och förtryck. Nu genomförs exempelvis en satsning på att försäkra sig om att rätt kunskaper finns i sjukvården.

Varifrån pengarna tas i den här omprioriteringen, vill de styrande partierna inte säga än. Under en veckas tid presenteras nyheter från budgetförslaget pö om pö – först därefter hålls en presskonferens om helheten. Där kommer också uppräkning i budget presenteras

– Det är en satsning som kommer att presenteras på den stora budgetkonferensen om en vecka. Men det som jag – som ordförande i primärvårdsnämnden – fått möjlighet till, är att göra en prioritering för omställning helt enkelt.