– Förslagen i utredningen är viktiga då de underlättar för etableringar på landsbygden. Samtidigt behöver vi se på utmaningarna på landsbygden ur ett bredare perspektiv, där framför allt tillgången till vårdpersonal med rätt kompetens är helt avgörande, säger Rachel De Basso (S), ordförande för sjukvårdsdelegationen, i ett pressmeddelande.
I sitt remissvar stöder SKR bland annat att staten tar ett större ansvar för kompetensförsörjning och att förhållandena på glesbygden tas i beaktande i omställningen till nära vård. I sina synpunkter lyfter SKR bland annat möjligheten att utbildningssäten etableras i glesbygd och att glesbygdsmedicin inkluderas i sjukvårdsutbildningarna. SKR vill också se att personal på mindre vårdverksamheter handleder studenter i större utsträckning.
SKR stöder förslaget att vårdgivare i glest befolkade områden ska kunna söka särskilda statsbidrag, något som Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna reserverar sig emot i remissvaret. De tre partierna vill istället se ett generellt stöd, som minskar risken för administration.
Precis om Läkarförbundet stöder SKR förslaget att lagen om läkarvårdsersättning (LOL) upphävs.
Däremot anser SKR att utredningens förslag om ändringar i lagen om offentlig upphandling riskerar att skapa mer administration för kommuner och regioner. Utredningen vill underlätta för myndigheter att ta i beaktande mindre företag när de upphandlar tjänster. SKR anser att detta redan görs inom det existerande ramverket.
Utredningen »Uppdrag att möjliggöra bättre tillgång till hälso- och sjukvård i hela landet genom främjande av etablering i glesbygd« är ute på remiss till den 10 november.