Förra hösten startade Sophiahemmet högskola i Stockholm en första kurs som riktade sig specifikt till vårdpersonal på flykt från krigets Ukraina. Då handlade det om en fyraveckorskurs för att ge en kortare introduktion till den svenska vården. Sedan dess har dock förutsättningarna förändrats och därför justerar man nu också kursens innehåll och fokus. Medan de första kurserna gavs på engelska är upplägget nu ett helt annat.

Johanna Adami, läkare och rektor för Sophiahemmet högskola. Foto: Sophiahemmet

– Deltagarna måste kunna flytande svenska, och det kan de faktiskt redan. Ett annat krav för att få gå kursen är att man har fått sin utbildning godkänd via Socialstyrelsen, så att man har allting validerat, säger rektor Johanna Adami.

Nu väljer man också att renodla kursen och bara rikta sig till läkare.

– I våra uppföljningar identifierade vi att läkargruppen var den som låg närmast att faktiskt kunna genomgå alla de prov som krävs för att kunna ansöka om svensk legitimation. Så utifrån det ansökte vi om medel från Europeiska socialfonden, ESF, som har stöttat oss tidigare.

När beskedet nyligen kom om att Sophiahemmet skulle tilldelas nära 5 miljoner kronor blev det bråda dagar. Pengarna måste användas innan mars månads slut nästa år, »så det är snabba puckar«, som Johanna Adami säger. Förra måndagen öppnade antagningen och kursstarten är satt till om två veckor. Tanken är att först erbjuda ett block i medicinsk svenska. Därefter tar nästa del av kursen vid, som handlar om att förbereda studenterna för den teoretiska delen i det nationella kunskapsprovet. Sophiahemmet har fått finansiering för att ta emot 40 studenter. Den kvoten är redan fylld, men Johanna Adami öppnar för att ta emot fler än så.

– Är det så att det är fler läkare som vill gå kursen kommer vi självklart att se till att så många som möjligt får chansen.

Hon ser kursen som en viktig möjlighet för en utsatt grupp, men betonar att nyttan är ömsesidig.

– De står utanför samhället. De har inget personnummer, vilket innebär att de inte får tillgång till exempelvis språkundervisning. De får inte heller någon försörjning från staten mer än 71 kronor per dag, om ens det. Så vi ser kursen som ett sätt att hjälpa den här gruppen. Men de hjälper också oss genom att vi får ta del av deras kompetens, säger Johanna Adami.

Läs också: 
Högt söktryck till ny kurs för läkare som flytt från krigets Ukraina