De senaste åren har de flesta läkare fått löneökningar på någon enstaka procent. Men i år, då inflationen har rusat och Läkarförbundets kollektivavtal inte gav någon viss procentsats utan skulle följa industriparternas normerande märke, har förutsättningarna för höga påslag sett annorlunda ut. Särskilt eftersom industrins märke hamnade på rekordhöga 4,1 procent.

Simon Carlquist, ledamot i Jämtlands läns läkarförening, sitter också i förhandlingsdelegationen. Foto: Privat

– Vi har haft betydligt mer modesta löneökningar de senaste åren, men i år föreslog faktiskt arbetsgivaren ett lyft för överläkarna inom slutenvården på 7,3 procent. Det var förstås väldigt välkommet, vi har ju påpekat i många år att löneläget på sjukhuset ligger en bra bit efter riket i stort, säger Simon Carlquist, ledamot i Jämtlands läns läkarförening, som sitter i föreningens förhandlingsdelegationen.

Föreningen hade dock yrkat på större löneökningar än märket på alla befattningsnivåer på sjukhuset. Regionens erbjudande gick i stället ut på att primärvårdens medlemmar, liksom sjukhusets ST- och specialistläkare, skulle landa precis på märket, medan överläkargruppen skulle lyftas särskilt för att nå upp till medianlönen på riksnivå.

– Vi fick fundera såklart. Vi vet att ST-läkare och specialister har ett lika stort, eller ännu större gap än överläkarna, för att komma upp till rikets medianlöner. Men när nu regionen har visat ambition och vilja att erbjuda konkurrenskraftiga löner för överläkarna, kan vi peka på det i kommande förhandlingar. Då förväntar vi oss att regionen visar samma vilja även för andra läkargrupper.

Även i Norrbotten gläds läkarföreningen åt ett oväntat bra utfall av löneförhandlingarna. Förra hösten beslutade politikerna om en satsning på 31 miljoner för att höja läkarnas löner, så ordförande Jenny Hedgren Rönnlund hade högt ställda förväntningar.

Jenny Hedgren Rönnlund. Foto: Privat

– Vi visste att vi skulle få bra löneökningar, men det har blivit bättre än jag trodde, både gällande utfallet och förhandlingsklimatet. Det är inte så ofta man får säga så, men jag är faktiskt inte missnöjd med något.

Utslaget på hela läkarkollektivet hamnar löneökningarna i Norrbotten på närmare 5 procent, men några grupper sticker ut. ST-läkare och specialister i allmänmedicin har fått ett påslag på 6,45 procent på grundlönen, följt av specialister och överläkare vid verksamhetsområdena internmedicin och hjärta, som får 5,54 procent. Även enhetschefer tar ett större kliv uppåt med 5,48 procent extra.

– Jag skulle säga att det här är resultatet av ett långsiktigt fackligt arbete i kombination med lyhördhet hos motparten. Det finns en förståelse för att man inte kan bromsa sig ur den uppförsbacke vi befinner oss i, säger Jenny Hedgren Rönnlund.

Bengt Hultberg, ordförande i Jönköpings läns läkarförening. Foto: Anna-Cajsa Torkelsson

Något mer dämpad glädje hörs från Bengt Hultberg, ordförande i Jönköpings läns läkarförening, där det totala utfallet för läkarna hamnade på ungefär 4,7 procent. Precis som förra året gav regionen en procent extra för att justera lönerna för överläkare och distriktsläkare.

– Så de grupperna har fått ungefär 5,1 procent. Men även specialistläkare och ST-läkare har fått lite över märket, och ligger på runt 4,3 procent. Vi är hyfsat nöjda, men inflationen är ju hög och alla märker av det, säger han.

I det nedre skiktet återfinns läkarna i Region Kalmar län, där det tog stopp vid 4,15 procent.

»Vår region håller en medioker linje i sin lönestrategi, där man aktivt undviker att använda lön som ett rekryteringsverktyg för att motverka den vakanssituation som finns i vår region. Men med detta sagt så håller de sig till ingångna avtal. Och jämfört med många andra yrkesgrupper i vården som inte hade någon central siffra för 2023 så har läkarkollektivet ändå haft ett högre utfall på gruppnivå«, skriver ordförande Erik Stomrud.

De värmländska läkarna har endast fått det garanterade utfallet på 4,1 procent på gruppnivå och fick även blankt nej till yrkandet om storhelgstillägg, enligt ordförande Christofer Lindholm.

I Sörmland har läkarföreningen och regionen kommit överens om att sälja 0,3 procent av potten för att i stället få höjd bundenhetsersättning vid jour och beredskap. Därför blir det i stället en löneökning på 3,8 procent som kommer att fördelas över kollektivet.

»Vi har länge jobbat för en högre bundenhetsersättning för framför allt beredskapslinjerna. I år kändes som ett bra tillfälle att avstå några delar av en procent då potten blev ganska stor«, skriver ordförande Malin Bohlin.

På flera håll runt om i landet pågår förhandlingarna fortfarande.

Läs också:
Ljusare för specialistläkares löner – men ST-läkarna fortsatt i strykklass
140 miljoner till höjda läkarlöner i VGR nästa år: »Väldigt positivt«
Läkare halkar efter i löneökningstakt