Löneförhandlingen har avslutats i oenighet i Västerbotten.

– Arbetsgivaren var inte beredd att gå en enda tiondel över 4,1 procent, utan vi fastnade där och såg ingen förhandlingsvilja alls. Nu får arbetsgivaren ensidigt sätta lönerna, säger Jonas Holm, ordförande Västerbottens läns läkareförening.

Han tillägger:

– Vi ser det som ett stort problem att vi inte kan ha en bra dialog med arbetsgivarsidan om detta.

Jonas Holm befarar att det kan leda till svårigheter att rekrytera och behålla personal. Han är särskilt oroad över rekryteringen till primärvården, där behovet av specialistläkare är mycket stort.

– Vi har en svår rekryteringssituation, framför allt av allmänläkare. Jag tror det blir svårt att rekrytera nya. Det kan även bli så att läkare flyttar till andra regioner.

Jonas Holm påpekar att löneutfallet varit bättre i andra delar av Norrland. Hela läkarkollektivet i Region Norrbotten fick en löneökning på drygt 5 procent, och några läkargrupper i regionen har fått ännu mer. Mest fick specialister i allmänmedicin och ST-läkare, 6,45 procent.

I Region Jämtlands Härjedalen fick, som Läkartidningen tidigare skrivit, överläkarna inom slutenvården en rejäl löneökning: 7,3 procent.

Kia Ronnhed, HR-direktör i Region Västerbotten. Foto: Jan Alfredsson/Region Västerbotten.

Kia Ronnhed, HR-direktör i Region Västerbotten, har delvis en annan bild av årets lönerevision.

– Vi var överens med läkarföreningen om att vi inte kom vidare och att avsluta förhandlingarna. Men vi har haft en god ton och bra dialog med läkarföreningen om hur löneutrymmet ska fördelas, vilket vi har uppskattat, säger hon.

När det gäller löneutrymmet håller Kia Ronnhed fast vid att 4,1 procent är den högsta totalramen för läkarna i Region Västerbotten 2023.

– Vi tycker att vi har konkurrenskraftiga löner för våra läkare och 4,1 procent är den största löneökningen som någon yrkesgrupp får hos oss. Att andra regioner gjort andra bedömningar får stå för dem.

Läkarföreningen ser en risk att detta ska leda till svårigheter att rekrytera och behålla läkare. Hur ser du på det?

– Det finns alltid ett bekymmer med kompetensförsörjningen, speciellt i primärvården. Men det brukar vara fler delar än lönerna som spelar in och vi tycker som sagt att vi har konkurrenskraftiga löner, säger Kia Ronnhed.

De läkargrupper som får mest procentuell löneökning i Västerbotten är specialistläkare inom Bild och funktionsmedicin, överläkare inom barn- och ungdomspsykiatrin, på Cancercentrum och Geriatriskt centrum samt distriktsläkare.