Sveriges läkarförbund student, SLF student, yrkar på att Läkarförbundet ska verka för att läkarassistenttjänster och underläkarvikariat blir offentligt utlysta.
– Vi befinner oss i en situation där vikariat i princip är hårdvaluta. Det är ju det vi kan använda oss av för att meritera oss till diverse utbildningstjänster, som allmäntjänstgöring – trots att det inte borde vara så. Därför bör alla tjänster utlysas offentligt, säger studentföreningens ordförande Martin Macek.
»I stället för att utlysa tjänster offentligt, sker rekryteringsprocessen i många fall bakom stängda dörrar, utan insikt i varken ansökningsperioden, arbetsuppgifter eller bedömningskriterier«, skriver SLF student i en motion till Läkarförbundets fullmäktigemöte.
Det skapar oro och frustration, enligt föreningen. Tillsättningarna riskerar att bli godtyckliga, och kontakter kan ha större betydelse än kompetens och meriter. Systemet hämmar dessutom geografisk rörlighet eftersom tillsättningen ofta sker av studenter med lokal anknytning.
– Som det är nu är det personer som har kontakter, känner någon chef eller har föräldrar som jobbar på en klinik som får möjlighet till de här vikariaten. Vi ser även att det är de som kanske har privata kontakter som får de bättre lönerna eftersom en chef kanske inte vågar sätta en alldeles för låg lön på en överläkares son eller dotter, säger Martin Macek.
Även om det innebär en del arbete för regionerna att utlysa tjänster offentligt gynnar det hälso- och sjukvården, anser SLF student, som tycker att arbetsgivarna borde ha ett eget intresse av ett standardiserat, mer förutsägbart och rättvist system.
Läkarförbundet skriver i sitt svar att de håller med, men anser att de redan arbetar med frågan. I sin kompetensförsörjningspolicy har Läkarförbundet ett förslag om att underläkar- och läkarassistenttjänster ska annonseras ut i en nationell portal. Men Sveriges Kommuner och regioner, SKR, har varit motsträviga till offentligt utlysande, enligt Läkarförbundet, som skriver att det arbetas mycket med frågan på lokal facklig nivå i dialog med arbetsgivaren.
– Vi förstår, men vi håller inte helt och hållet med förbundsstyrelsen. Vi tycker att man visst kan fortsätta arbeta och trycka på detta även om SKR är lite ljumma till detta, säger Martin Macek.
Frågan om offentlig utlysning av läkarassistent- och underläkartjänster har varit uppe förr. 2017 yrkade SLF student på samma sak.
– Det finns problem med nepotism vid tillsättning av läkartjänster i hela karriären, men det största problemet tror vi är just bland underläkare och läkarassistenttjänster. Därför tycker vi att det behövs extra insatser mot just de två tjänsterna tidigt i karriären. Vi tycker inte att förbundet gjort tillräckligt i den här frågan tidigare, sa Alexander Tejera från SLF student då.
Den gången blev det mycket diskussion på fullmäktigemötet, men läkarstudenterna fick slutligen nöja sig med att få besvarat som svar på sitt yrkande.
De två följande åren valde läkarstudenterna att ta upp yrkandet på nytt – och fick till sist gehör. 2019 beslutade fullmäktige att förbundsstyrelsen ska verka för att alla underläkartjänster utlyses offentligt.
– Förbundsstyrelsens svar har ju också varit ungefär detsamma varje gång; att de redan arbetar med frågan. Men det vi efterfrågar är att man på ett mer strukturerat och strategiskt sätt tar upp detta som en prioriterad fråga. Att man gör upp en plan och att man i olika forum hela tiden driver frågan, sa Klara Westman, SLF student, till Läkartidningen 2019.
Fyra år senare kvarstår problemet alltså. Och läkarstudenterna fortsätter sin kamp för att få Läkarförbundet att driva på hårdare.
– Jag kan inte uttala mig om huruvida Läkarförbundet i sig har gjort tillräckligt eftersom jag inte vet exakt genom vilka kanaler och hur man har verkat för detta. Men vi har ju inte nått i hamn, så mer behöver göras. Det är en väldigt prioriterad och viktig fråga, säger Martin Macek.
(uppdaterad 2023-10-25)