Det var ett omfattande betänkande på tusen sidor som regeringens särskilde utredare Thomas Lindén, statschefläkare och avdelningschef vid Socialstyrelsen, lämnade över till regeringen. Utredningen beställdes av den tidigare regeringen, och har beskrivits som den mest omfattande utvärderingen av svensk narkotikapolitik på årtionden.
Thomas Lindén och hans medarbetare har bland annat intervjuat personer som använder narkotika och deras anhöriga, analyserat och kartlagt samt arbetat tätt med forskare och internationella organisationer.
Slutsatsen?
– Vi kan göra mer. I dag utnyttjar vi inte de resurser och den kunskap vi har på bästa sätt, sa Thomas Lindén på en pressträff på torsdagen.
Han konstaterade att det finns narkotika överallt, att vården är ojämlik över landet, det finns stora brister när det gäller data och uppföljning och vården och insatserna som ges inte baseras på kunskap i tillräcklig omfattning.
– Det är inte acceptabelt att så många avlider i narkotikaförgiftning och narkotikarelaterade sjukdomar och skador när vi kan göra så mycket för att motverka det, sa Thomas Lindén.
Och fortsatte:
– Vi måste förebygga och begränsa tillgången, men även räcka ut en hand till de som har särskilda problem.
Det finns för många barriärer till vård och stöd och dödligheten är som störst i glappen som uppstår mellan olika insatser, enligt utredningen. Thomas Lindén konstaterade även att vad varje aktör gör i dag inte är tillräckligt, och att det behövs en samlande motor. Utredningens förslag är att Socialstyrelsen ska få den rollen.
Betänkandet som fått namnet »Vi kan bättre« innehåller 64 förslag till regeringen – både kortsiktiga och långsiktiga. Det är en bred palett med insatser för att förebygga narkotikaanvändning, sätta in tidiga vård- och stödinsatser såväl som insatser för dem som fastnat i ett långvarigt missbruk samt reducera skador och död till följd av skadligt bruk och beroende. Ett centralt mål är att minska den narkotikarelaterade dödligheten med minst 20 procent inom fem år.
– Vi tror det är realistiskt efter diskussioner med experter och det vetenskapliga samhället, sa Thomas Lindén.
För att minska dödligheten ännu mer krävs fler verktyg och mer tid enligt honom.
En del av de 64 förslagen kräver lagändringar, men majoriteten är uppdrag till myndigheter som går att genomföra redan i dag. Betänkandet innehåller även 71 anvisningar som bland annat riktar sig till regioner och kommuner.
När det gäller skadereducerande insatser vill utredningen bland annat att riktlinjerna uppdateras med ett skadereducerande perspektiv och att sprutbytesverksamheten stärks.
– Skadereducering måste vara ett tydligt mål. Vi kan inte villkora stödinsatser med drogfrihet.
Utredningen föreslår också att narkotikastrafflagen ses över.
– För personer med skadligt bruk eller beroende medför den i dag en barriär som försvårar både konkreta insatser och genom att bibehålla stigma och utanförskap, sa Thomas Lindén.
För att minska dödligheten är tillgången till läkemedlet naloxon centralt, enligt utredningen. Det är ett billigt och effektivt läkemedel som kan häva överdoser av opioider. Utredningen vill se en ny lag som gör det möjligt för fler utanför sjukvården att ge naloxen, exempelvis poliser och personal på härbärgen. Läkemedlet ska vara gratis.
Förslagen i betänkandet kommer att analyseras och beredas vidare av Socialdepartementet, enligt Jakob Forssmed. När det gäller frågan om naloxon lovade han en särskilt snabb beredning.
Bakgrund
I mars 2022 tillsatte förra regeringen en stor narkotikautredning, där ett av målen är att förbättra vården för missbrukare. Utredningen har beskrivits som den mest omfattande utvärderingen av svensk narkotikapolitik på årtionden, och leds av Thomas Lindén, statschefläkare och avdelningschef vid Socialstyrelsen.
Regeringen vill med initiativet ta »ett brett grepp om narkotikasituationen«, sa socialminister Lena Hallengren (S).
Så ska dödligheten minskas
För att minska dödligheten vid skadligt bruk eller beroende av narkotika vill utredningen att regeringen ska:
- Anta ett program för att minska dödsfall till följd av narkotika- och läkemedelsförgiftningar samt komplettera regeringens vision med en konkret målsättning om att dödligheten ska ha minskat med minst 20 procent från 2022 års nivå fem år efter införandet av programmet.
- Uppdra åt Socialstyrelsen att analysera utvecklingen och situationen samt att leda genomförandet av och uppföljningen av ett nationellt program för att minska antalet dödsfall till följd av narkotika- och läkemedelsförgiftningar.
- Anta en särskild lag om hantering av läkemedel utanför hälso- och sjukvården som verkar som opioidantagonister. Därmed skulle även personer utanför hälso- och sjukvården kunna överlämna naloxon och administrera det i en akut situation.
- Uppdra åt Socialstyrelsen att utreda hur dödsfallsutredningar inom området kan utformas för att på sikt stärka kunskapen om vilka insatser som bör vidtas för att minska förgiftningsdödsfall till följd av narkotika eller läkemedel.
- Intensifiera arbetet med att förskriva naloxon till personer som använder narkotika eller har recept på opioidläkemedel.
Regionerna uppmanas i sin tur att intensifiera arbetet med att förskriva naloxon till personer som använder narkotika eller har recept på opioidläkemedel.
Här kan du läsa mer om utredningens förslag samt betänkandet i sin helhet.