Klimatförändringarna beskrivs av Världshälsoorganisationen WHO som det största hälsohotet mot mänskligheten. Trots det vittnar flera tjänstemän på Folkhälsomyndigheten om att de aktivt hindrats från att lyfta upp frågan internt, skriver DN.

En grupp medarbetare som startat initiativet »Klimatinitiativet« förbjöds att lägga ut information på intranätet och kritiserades för att ha bjudit in en forskare som skulle föreläsa om beteendeförändringar i syfte att minska utsläppen.

– Det har spridits en tystnadskultur när det gäller klimatet och vi är flera som kallats aktivister när vi försökt få myndigheten att bli tydligare om läget, baserat på den forskning som finns, säger en tjänsteman till DN.

Efter att en tjänsteman skickat ett mejl till 90 kollegor och lyft sin oro för klimathotet, kallades flera kollegor som svarat i mejltråden, till enskilda möten. Där fick de kritik för att ha agerat »aktivistiskt« och brutit mot den statliga värdegrunden. Två uppmanades dessutom att gå till företagshälsovården för sin oro.

Experter är kritiska till hur Folkhälsomyndigheten hanterat frågan.

– Är det några som ska ha en repressalie så är det cheferna. Det är oerhört allvarligt om en statlig myndighet reflexmässigt vill tysta anställda, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Generaldirektör Karin Tegmark Wisell har avböjt att kommentera, men Patrik Winther, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, säger att det är synd om medarbetare uppfattar att det finns en tystnadskultur.

– Det är få saker som det pratas om så mycket på myndigheten i olika sammanhang som den här frågan, säger han.