Merparten av förhandlingsdelegationen samlad för en fikapaus i arbetet. Från vänster Sofia Rydgren Stale, Martin Macek, Robert Holmqvist, Malin Bohlin, Johan Styrud, Nadja Schuten Huitink och Inge Eriksson. Elin Karlsson saknas på bilden. Foto: Lucas Tarcheh

Nästa år löper Läkarförbundets kollektivavtal med Sveriges Kommuner och regioner, SKR, ut. Det nya kollektivavtalet är än så länge ett blankt papper, men i ett pampigt tegelslott på Lidingö togs i veckan de första stegen på vägen dit. Under ett två dagar långt internat träffades Läkarförbundets förhandlingsdelegation, bestående av ordförande Sofia Rydgren Stale och sju ledamöter, för att stöta och blöta eventuella yrkanden att lägga fram för motparten.

– Vi sitter med en lång rad möjliga yrkanden på olika teman. Nu är vårt jobb att värdera vilka av dem vi kommer att gå fram med, sa Sofia Rydgren Stale när Läkartidningen fick träffa henne under en fikapaus.

Även om det råder strikt sekretess kring diskussionerna är det tydligt att några ämnen har lite extra tyngd. Alla ledamöter runt fikabordet var överens om att löner är ett sådant.

– Det är få saker som jag får så många frågor om som löner, sa Malin Bohlin, invald i delegationen som representant för lokalföreningarna.

Johan Styrud, förbundsstyrelsens representant, fyllde på.

Sofia Rydgren Stale. Foto: Lucas Tarcheh

– EU:s arbetstidsdirektiv är också en enorm fråga som inte är löst ännu.

Även rätten till övertidsersättning kan läggas till på listan, enligt Malin Bohlin.

– Det är inte en hemlighet att det har surrats inom Läkarförbundet i många år om den frågan – man förväntas jobba utanför sin arbetstid utan att få betalt för det.

Under hösten väntar ytterligare möten bakom stängda dörrar för att finslipa det förslag på yrkanden som förbundsstyrelsen sedan fattar beslut om. Strax före jul kommer det att stå klart vilka yrkanden som Läkarförbundet tar med sig till förhandlingsbordet, men fram till dess är det tystnad som gäller.

– I en förhandling vill man inte fladdra ut med sina kort, utan hålla dem lite närmare kroppen. Jag spelar rätt mycket kort med mina barn och jag får ofta säga till dem att inte vinkla ut sina kort, sa Sofia Rydgren Stale med ett leende.

– Det är en balansgång, eftersom vi samtidigt vill hitta ett bra sätt att förankra våra yrkanden hos medlemmarna. Men berättar vi exakt vad vi kommer att yrka på eller hur vår förhandlingsstrategi ser ut blir vi en svagare motpart. Då gör vi inte vårt jobb – som är att säkra ett bra avtal för våra medlemmar.

Avtalsrörelsen – hållpunkter från start till mål

Mars 2023: Avtalsplattformen, som styr förbundets arbete med att förhandla fram nya kollektivavtal, antas. Den innehåller punkter som »ökad köpkraft« och »hållbart arbetsliv« och fungerar som riktlinjer inför både de centrala och de lokala förhandlingarna.

April/maj 2023: Alla lokalföreningar och yrkesföreningar får meddela vilka frågor som de anser vara viktigast inför förhandlingarna av de nya kollektivavtalen.

Juni 2023: Läkarförbundet går igenom remissvaren från läkarföreningar runt om i landet och sammanställer dem.

Oktober 2023: Läkarförbundets förhandlingsdelegation sparkar i gång avtalsrörelsen med ett två dagar långt internat på Lidingö. Delegationens arbete är att prioritera bland de förslag på yrkanden som har kommit in från lokal- och yrkesföreningarna. De kommande månaderna träffas delegationen vid ett flertal tillfällen för att fila på yrkandena.

December 2023: Strax före jul tar Läkarförbundets styrelse formellt beslut om vilka yrkanden som ska läggas fram till motparten SKR. Innan årets slut lämnas yrkandena över.

Januari/februari 2024: Förhandlingarna mellan Läkarförbundet och SKR inleds. De sköts av tjänstemän, men med täta avstämningar med förhandlingsdelegationen.

Mars 2024: Förhandlingarna går in i ett intensivt skede. Det ryktas om sena kvällar med pizza medan delegationen försöker gå i mål. Viktiga frågor är bland annat läkarnas årliga löneökningar, arbetsmiljö och hur länge det nya kollektivavtalet ska gälla. Den 31 mars upphör läkarnas nuvarande kollektivavtal.

Vår/sommar 2024: När parterna enats om ett nytt centralt kollektivavtal startar lokala förhandlingar, som främst rör nya löner. Om det centrala avtalet innehåller en lägsta nivå för löneökningarna fungerar den siffran som ett golv för lokalföreningarna.

Sommar/höst 2024: Avtalsrörelsen slutar när det sista lokala avtalet har skrivits på.

Källa: Läkarförbundet