Det var tänkt som en sedvanlig stängning över jul och nyår för förlossningen i Lycksele, men blev i stället till en stängning på obestämd tid. Inte ens akutverksamhet eller gynekologisk jour har kunnat erbjudas sedan i vintras, eftersom det inte funnits vare sig läkare eller barnmorskor till hands. Men det fanns ändå ett hopp om att kunna öppna på nytt – genom att driva verksamheten i privat regi. Om ett konsultbolag under en period tog hela ansvaret för bemanningen skulle verksamheten sedan successivt kunna växla över till regionens regi igen.

Sådan var planen. Vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen stod det dock klart att så inte blir fallet. Regionpolitikerna meddelade att de valt att avbryta upphandlingen, eftersom bara ett anbud kommit in. I stället går man vidare med planerna på att driva vården i egen regi, precis som förut.

– Vi ska säga att det inte var en enig nämnd, det fanns partier som ville gå på upphandling i stället. Men det såg vi inte som ett alternativ utifrån upphandlingsprocessen, sa regionrådet Anna-Lena Danielsson (S).

Oppositionen är dock kritisk.

– Det här kastar oss ut i ovissheten igen. Det finns fortfarande flera osäkra faktorer och vi blir beroende av hyrpersonal. Om vi hade fortsatt med upphandlingen så hade det ansvaret legat på bemanningsföretaget, har Anton Bergström (M) sagt till SVT Nyheter Västerbotten.

Region Västerbotten räknar, trots den avbrutna upphandlingen, med att kunna öppna från vecka 3 nästa år – förutsatt att de vakanta tjänsterna kan besättas. I dagsläget handlar det om sex barnmorsketjänster som behöver fyllas. Fyra läkare är redan kontrakterade.

– Skillnaden mot när vi stängde är att vi nu har läkare. Det hade vi inte tidigare, antalet läkare var noll. Nu har vi också fast anställda barnmorskor, och det ryktas om att fler vill bli fast anställda, sa Anna-Lena Danielsson.

Läs också:
Nya reglerna för dygnsvila kan sinka öppningen av Lyckseles förlossning
Lycksele BB prioriteras trots ansträngt ekonomiskt läge
Läkare protesterar mot upphandlingsbeslut om Lycksele BB
Ja till privat förlossning i Lycksele