I samband med en röntgenundersökning noterades ett bifynd som bedömdes kunna vara allvarligt, enligt ett pressmeddelande från regionen. Därför skickades en remiss till patientens vårdcentral. Patienten togs emot av en läkare som arbetade där tillfälligt. Läkaren fann inte några tydliga tecken på sjukdom vid undersökningen. En uppföljning skulle göras, men bokades aldrig in.

Ett halvår senare kom patienten tillbaka till vårdcentralen på grund av tilltagande smärtor som berodde på en spridd tumörsjukdom. Patienten avled innan behandling hann sättas in.

Ansvarig chefläkare lex Maria-anmäler nu för att få Inspektionen för vård och omsorgs objektiva syn på händelsen.

– Flera läkare har varit inblandade i vårdförloppet vilket gjort att ärendet inte varit helt enkelt att utreda internt. Att händelseförloppet får en sådan här tragisk utgång är väldigt beklagligt, men mycket ovanligt, säger chefläkaren i pressmeddelandet.

Chefläkaren uppger att flera åtgärder har satts in efter händelsen. Det handlar bland annat om att se över samarbetsformer över vårdgränserna och att all vårdpersonal ska ha tillräcklig kompetens när de möter patienterna.