Förra året beslutade Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) om verksamhetsförbud för Aureum Healthcare i Stockholm, en vårdmottagning med affärsidén att förskriva cannabis till smärtpatienter, på grund av »mycket allvarliga brister«. Enligt Ivo hade mottagningen bland annat förskrivit  cannabisbaserade preparat till patienter utan att det var medicinskt motiverat – däribland fyra allvarligt sjuka barn.

Strax därpå startade ägaren, koncernen Aureum Life Investments AB, en ny vårdmottagning i samma lokaler och med samma koncept: Aurea Care.

Nu förbjuder Läkemedelsverket företaget Aurea Care AB att marknadsföra cannabisbaserade preparat på det sätt som de hittills gjort på sin sajt och på Tiktok, Instagram, Facebook, Twitter och andra sociala medier.

Förbudet omfattar såväl marknadsföring av receptbelagda cannabisbaserade läkemedel till allmänheten som cannabisbaserade läkemedel som inte är godkända för försäljning.

Förbudet är förenat med ett löpande vite. Företaget måste betala 200 000 kronor i vite varje gång det överträds.

Läkartidningen har kontaktat Aurea Care för en kommentar. Företaget hänvisar till ett brev som det inkommit med till Läkemedelsverket.

I brevet vill företaget att Förvaltningsrätten ska upphäva beslutet. Det begär också »anstånd med att inkomma med utförligare grund för överklagandet tills det ärendet är Förvaltningsrätten tillhanda och Förvaltningsrätten handlägger ärendet«.

Företaget framhåller bland annat att det ska se över sin sajt samt sina sociala medier så att det ska bli tydligt vad som är exempelvis information om vård och behandling till allmänheten.