Det är en dyster bild som SKR målar upp i sin senaste ekonomirapport. Enligt organisationen har regioner och kommuner nu tuffa beslut att fatta.

Inflationens effekter på verksamheternas kostnader, inklusive pensionskostnader och stigande räntekostnader, bidrar till historiskt stora underskott.

Redan i år räknar SKR med att i stort sett alla regioner och en tredjedel av kommunerna går med underskott vid årets slut. Sammanlagt rör det sig om ett underskott på 6 miljarder för 2023.

Nästa år förvärras läget ytterligare – och det rejält. SKR räknar med ett totalt underskott på 24 miljarder kronor i landets regioner, medan kommunernas samlade underskott beräknas landa på 7 miljarder. Detta trots de tillskott som regeringen föreslår i budgetpropositionen.

»För att undvika detta krävs mycket stora åtgärder i form av neddragningar och/eller skattehöjningar. Även med sådana åtgärder är det för många regioner och några kommuner helt omöjligt att på kort sikt nå en ekonomi i balans av egen kraft«, skriver SKR i rapporten.

– Jag har sagt det många gånger förut, vi är inne i ett exceptionellt läge som vi inte sett sedan 90-talskrisen. Alla regioner och de allra flesta kommunerna genomför nu kraftiga besparingar, effektiviseringar och några kommer att behöva höja skatten. De ser nu över arbetsmetoder, hur och var välfärd ska levereras, samtidigt som de behöver tänka långsiktigt, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR i ett pressmeddelande.

Efter 2024 beräknas resultaten börja återhämta sig, men för regionerna räknar SKR med ett sammantaget underskott även 2025.

Läs också:
Sahlgrenska: Svårt att betala löner
Östergötland sparar in 600 tjänster
Region Sörmland varslar 700 och inför anställningsstopp