Enligt en enkätundersökning som Stockholms läkarförening skickat ut till förtroendevalda medlemmar har cirka 30 procent svarat att de har utsatts för negativ särbehandling.
– Vi har känt den senaste tiden att något inte varit helt bra, att medlemmar upplevt att de fått ta mycket stryk, bland annat lönemässigt. Så vi skickade ut en enkät till våra medlemmar, säger Johan Styrud och fortsätter:
– Att det blivit såhär beror väl på att hälso- och sjukvården har haft så otroligt ont om pengar, så man försöker trycka till folk ekonomiskt.
Negativ särbehandling drabbar inte bara den enskilde förtroendevalde, utan riskerar även att göra det svårare att rekrytera lokala ombud, skriver föreningen i motionen som ska avhandlas på Läkarförbundets fullmäktigemöte den 8–9 november.
Har det blivit svårare att rekrytera lokala ombud?
– Det har jag inga siffror på. Jag skulle inte tro att det hindrar personer från att börja, men möjligen att bli kvar. Vi har ju tyvärr förtroendevalda som efter en tid inser att motståndet blir för stort och lämnar.
Föreningen anser att det är hög tid att »Läkarförbundets hanteringsordning i dessa ärenden behöver uppdateras efter den senaste lagstiftningen« och göras tillgänglig på hemsidan.
Och förbundet svarar att det håller med. Hemsidan behöver uppdateras.
Det som finns tillgängligt om förtroendevalda handlar i dagsläget om rätten till ledighet för fackligt arbete. Inte hur de ska skyddas och stöttas.
»Detta behöver åtgärdas«, konstaterar Läkarförbundet och fortsätter:
»Och i samband med detta vore det även lämpligt med en hanteringsordning för lokalföreningar, möjligen i form av ett flödesschema, att kunna använda när misstankar om brott mot lagen förekommer«.
Vad tänker du om detta?
– Förbundsstyrelsen förstår ju att det behövs. Det var ett balanserat svar, men jag tycker kanske att de kunde vara ännu mer tillmötesgående, säger Johan Styrud.
Förutom en uppdaterad hemsida har Stockholms läkarförening fler förslag:
Föreningen upplever att stödet från förbundet till den förtroendevalda som drabbats många gånger har upplevts som otillräckligt. Därmed föreslår föreningen att en grupp med spetskompetens, bland annat juridisk sådan, bör kunna fungera som ett stöd för lokalföreningar vid behov. Förbundet föreslås även ta fram utbildningsmaterial som fokuserar på omhändertagande av den som blivit utsatt för negativ särbehandling.
Men spetskompetensgruppen och utbildningsmaterialet säger förbundet nej till.
Läkarförbundet svarar att det endast har möjlighet att samla resurser efter behov och att situationerna måste bedömas individuellt. Likaså är fallet när det gäller utbildningsmaterial, då alla fall är olika.
– Det tycker jag är lite tråkigt, men det finns ju begränsningar för vad förbundet kan göra, säger Johan Styrud, alltjämt nöjd med ett positivt svar på första förslaget:
– Jag tycker ändå att vi fått in en kil.