Bättre koll på gamla motioner
Det är för svårt att hålla koll på tidigare års motioner och utfall, tycker Västra Götalands läkarförening. Motionerna är ett viktigt verktyg för de facklig förtroendevalda, och ett sätt att påverka Läkarförbundets arbete. Föreningen yrkade på att Läkarförbundet tar fram ett IT-stöd som gör det möjligt att enkelt söka efter tidigare hanterade motioner. En bra idé, tyckte förbundsstyrelsen som lovade att fixa det.

Inget stärkt juridiskt stöd
Det blir ingen förstärkning av Läkarförbundets juridiska stöd till privatläkare gällande bland annat Lagen om läkarvårdsersättning, LOL. Det var något som Svenska privatläkarföreningen, SPLF, motionerat om. Förbundsstyrelsen ansåg dock att det redan finns viss juridisk rådgivning för egenföretagare och att mer komplexa frågor faller utanför fackets verksamhet. Fullmäktige höll med.

Ingen anonymiserad LOL-granskning
Svenska privatläkarföreningen, SPLF, hade reagerat mot att personuppgifter från patientjournaler har krävts vid regioners granskning av ersättning enligt Lagen om läkarvårdsersättning. Men det är något som kan göras med anonymiserade uppgifter, menar SPLF. Föreningen tyckte bland annat att Läkarförbundet skulle verka för att persondata inte lämnas ut annat än i undantagsfall. Men förbundsstyrelsen yrkade på avslag med hänvisning till att regionerna inte begår några fel. Motionen avslogs också.

Ingen vidare utredning av MLA
Läkarförbundet kommer inte utreda hur nuvarande MLA-funktion påverkar arbetsmiljön, eller verka för att rollen stärks mot ett »verkligt medicinskt ledningsmandat«, såsom Svenska företagsläkarföreningen motionerat om. Förbundsstyrelsen tyckte att förslaget, som det var formulerat, innebar ökad otydlighet om ansvarsrollen. Församlingen höll med och motionen avslogs.

Förbättra tidig facklig information
Läkarförbundet ska tydligare informera sina studerandemedlemmar om vilket fackligt stöd de har rätt till som läkarstudent och när de arbetar på olika funktioner inom vården, till exempel som läkarassistent, underläkare innan examen eller underläkare med omvårdnadsuppgifter.

Kartläggning av negativ särbehandling 
Läkarförbundet ska samla erfarenhet och kunskap kring hur negativ särbehandling drabbar förtroendevalda läkare, organisera bättre stöd till lokalföreningarna, exempelvis genom utbildningsmaterial.

Vägar för forskning ska undersökas
Läkarförbundet ska inventera och redovisa hur akademiska tjänstekonstruktioner och karriärvägar ser ut för läkare efter disputation, oavsett huvudman. Det blev utfallet av en motion som fyra föreningar gemensamt skrivit till fullmäktigemötet. Det var också en jämkning mellan förbundsstyrelsen och motionsskrivarna, där de sistnämnda från början föreslagit att förbundet skulle ta fram vissa modeller.

Låt universiteten själva utforma utbildningen
Hur utformningen av undervisningen på läkarprogrammet ska se ut är en fråga för universiteten och bör så vara även fortsättningsvis. Det var förbundsstyrelsens och fullmäktiges svar efter en motion från SLF student om att verka för att ledarskapsutbildning ska löpa som en röd tråd genom hela läkarprogrammet. Förmåga att visa ledarskap är redan ett av de nationella examensmålen och sedan är det upp till varje lärosäte att avgöra hur målen bäst kan nås, skrev förbundsstyrelsen i sitt svar, och fullmäktige höll med.

Ersättning ska följa utbildning
Den sexåriga läkarutbildningen ställer ökade krav på verksamhetsförlagd utbildning, vilket innebär ökade krav på sjukvårdens utbildningsinsatser. Efter en motion från Sjukhusläkarna, SLF student och Sveriges yngre läkares förening beslutades det att Läkarförbundet ska verka för att ekonomisk ersättning följer undervisningsuppdraget.

BT och AT ska kartläggas
Läkarförbundet ska kartlägga hur många BT-tjänster som erbjuds i varje region, hur många läkare som är i behov av BT samt verka för att landets regioner erbjuder tillräckligt många AT- och BT-platser.

Det ska vara läkarkompetens i ledningen
Läkarförbundet ska arbeta för att läkarkompetens ingår i »ledningsstrukturen på olika nivåer inom hälso- och sjukvård, exempelvis genom att MLA/chefsläkare ska ha plats i ledningsgrupper«. Det blev utfallet för en motion från Västerbottens läns läkareförening. Dess att-satser formulerades om från att ursprungligen exempelvis haft en formulering om förbundet ska verka för »krav på läkarkompetens inom all ledning av hälso- och sjukvård«.

Fullmäktige undervisade motionärer i lönestatistik
Nordvästra Skånes läkarförening beklagade i en motion vad man ansåg var en ny begränsning i Saco Lönesök, som enbart gjorde det möjligt att ta fram lönestatistik för kliniker med minst 30 personer med en viss tjänst. Därför ville föreningen se en statistiktjänst där den nedre gränsen, precis som förut, var satt till fem personer. I sitt svar skrev förbundsstyrelsen att systemet för lönesökning visserligen var otydligt, men att funktionen för att ta fram ett medelvärde för grupper om fem personer  finns kvar – och instruerade motionärerna i att klicka sig fram till »presentationsalternativ« och lämna fältet för spridningsmått tomt. Motionen ansågs besvarad.

Jämn omröstning efter liknelse med »Forrest Gump«
Sjukhusläkarnas Sten Östensson målade upp en scen ur en 90-talsfilm för att betona att ingen i behov av juridiskt stöd i fackliga frågor ska bli utan. »Forrest Gump springer ut i djungeln och räddar en soldat – sedan ut direkt för att rädda en till. Han sätter sig inte och funderar över vad han ska göra, utan det krävs action.« Likadant ville Sten Östensson att Läkarförbundets jurister skulle resonera – och med en gång rycka ut i konflikter med arbetsgivaren, när lokalföreningen inte kan ge tillräckligt stöd. Efter en jämn omröstning ansågs motionen besvarad.