Karouk Said är biträdande sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset med särskilt ansvar för produktionsfrågor.
Foto: Staffan Claesson/Region Uppsala

Akademiska sjukhuset beräknar att gå med ett underskott på 870 miljoner för 2023, enligt den senaste rapporten för oktober.

Sveriges Radio P4 Uppland rapporterade i september att kostnaderna för hyrpersonal i vården har ökat från drygt 100 miljoner till 400 miljoner kronor årligen i Region Uppsala mellan åren 2016 och 2022.

För att minska kostnaderna nästa år ska sjukhuset genomföra åtgärder som handlar om att »bättre samordna inköp, avsluta nattöppen infektionsmottagning samt avsluta den yogamottagning som funnits inom ramen för rehabiliteringsmedicin«. Det framgår av en rapport till sjukhusstyrelsen som presenterades förra veckan.

En ytterligare åtgärd, som många regioner ägnar sig åt, är att göra sig av med kostsam hyrpersonal.

– De flesta av våra verksamheter med slutenvård har hyrpersonal, och de håller på att ta fram handlingsplaner. Jag har fått in en del redan och också tagit fram en utfasningsplan. Flera verksamheter har redan börjat fasa ut hyrpersonal, säger Karouk Said och tillägger:

– Sedan har vi också några avdelningar som inte har hyrpersonal som toraxkirurgen.

Detta beror enligt Karouk Said på avdelningens goda möjligheter att planera vården och nya arbetssätt.

Handlar det även om hyrläkare som ska sägas upp?

– Nej, sjukhuset har bara enstaka hyrläkare som jobbar på Akademiska laboratoriet.

Utfasningsplanen som Karouk Said arbetar med sträcker sig över hela nästa år. Sjukhuset har omkring 300 hyrsjuksköterskor och den 30 april ska hyrpersonalen vara halverad, sista september ska 75 procent vara borta och sista november 90 procent. 270 helårsarbetande hyrsjuksköterskor ska bort, något som även Upsala Nya Tidning rapporterat om.

– 50 procent av hyrpersonalen, 16 personer, har redan tagits bort på avdelningen anestesi, operation och intensivvård. Det började vi med för två veckor sedan, säger Karouk Said.

Har det påverkat möjligheten att genomföra operationer?

– Vi trodde att vi skulle behöva ställa in operationer men det har vi klarat oss ifrån. Tack vare att vi har personal som nyligen inskolats, fler rekryteringar på gång och ett ändrat arbetssätt har vi inte behövt ställa in operationer.

Arbetet med att bli av med hyrpersonal ska följas upp veckovis.

Och hyrpersonal vars kontrakt sägs upp tacklar beskeden olika, enligt Karouk Said.

– Vissa fortsätter som hyrpersonal på andra ställen, medan vissa faktiskt tar fasta anställningar i stället.

Karouk Said tror att det ekonomiska läget som råder har en inverkan på människors prioriteringar: man vill ha en trygg anställning och en fast månadslön.

– Inflationen oroar och människor vill ha säkerhet. Vi har även jobbat hårt med att förbättra arbetsmiljön och satsa på möjligheter till olika karriärvägar för personalen. Det tror jag gör att vi lyckas anställa personal i det här läget.

Läs även:
Akademiska sjukhuset drar ner på hyrpersonal