I våras ville en AT-läkare skriva AT-provet under sin föräldraledighet och bad därför AT-kansliet, som administrerar provet, om att få möjlighet att ta amningspauser under tentan. Svaret blev att det vore alltför resurskrävande. När Läkartidningen rapporterade om det inträffade uppgav dock AT-kansliets Jayne Alfredsson att man inte alls sagt blankt nej. I stället handlade det om att vissa skrivningsorter saknar extrarum i nära anslutning till provsalen, menade hon. Efter många turer fick läkaren till slut rätt till amningspauser och en extra tentavakt avsatt specifikt för henne.

Diskussionerna i frågan ledde dock till att Kvinnliga läkares förening, tillsammans med Sveriges yngre läkares förening och SLF student, valde att skicka in en motion till Läkarförbundets fullmäktige. Där yrkade de på att Läkarförbundet ska verka för att säkerställa möjligheten till amningspaus vid examinationer, ett förslag som gick hem hos både förbundsstyrelsen och fullmäktigemötet i övrigt. Förbundsstyrelsen skrev i sitt svar att frågan borde gå att lösa utan större svårigheter för provarrangörerna och utan att äventyra rättssäkerheten.

– Det känns verkligen jättepositivt och viktigt. När vi hade dialog med AT-kansliet om rätten till amning menade de att det var ett brett säkerhetsproblem, medan förbundsstyrelsen väldigt tydligt markerade att de inte alls håller med. Det är vi väldigt glada över, säger Sofia Kühner, ordförande i Kvinnliga läkares förening.

Läs också:
Läkare nekas amningspaus under AT-provet – överväger DO-anmälan
Riktlinjer för AT-provet tas fram efter amningsprotest: »På tiden«