Svenska barnläkarföreningen har publicerat rekommendationer om skärmvanor för barn i åldrarna 0–5 år. Rekommendationerna är också sammanfattade i konkreta råd till vårdnadshavare och med exempel på situationer där det kan vara lockande att sätta en surfplatta i händerna på barnen. Med skärmar avses inte bara mobiltelefoner och surfplattor, utan också tv.

Bland rekommendationerna finns exempelvis att man helt ska undvika skärmar för barn 0–2 år. Korta videosamtal med mor- och farföräldrar går dock bra, skriver Barnläkarföreningen.

För barn 2–5 år rekommenderas högst en timme om dagen. Och då ska det vara skärmtid med »högt innehåll«. Det kan innebära sådant som innehåller människor som talar, ett långsamt tempo och gärna med upprepningar. Snabba klipp och animerat ska man helst undvika.

Vårdnadshavarna bör också undersöka materialet innan barnen ser det, ordna skärmfria tider vid exempelvis middagsbordet och innan läggdags, och inte använda skärmar för att trösta eller distrahera barn, kanske undantaget vid medicinska procedurer såsom att ta en spruta.

Barnläkarföreningens rekommendationer kommer efter kartläggningar av bland annat Statens medieråd, som visar att det blir allt vanligare att spädbarn exponeras för digitala medier. Och Internetstiftelsens undersökningar pekar på att både barn och vuxna ägnar mer tid åt digitalt innehåll än de egentligen uppger sig vilja.

Föreningen hänvisar också till forskning som indikerar att små barn dels inte kan ta till sig eventuella fördelar med digitala skärmar, dels kan hindras i sin utveckling med inblandning av skärmar. Ett par studier pekar exempelvis på att tvååriga barn uppfattar och minns hälften av informationen på en skärm, jämfört med samspel med en vuxen person, det som kallas överföringströghet. Och ett par andra studier tyder på att hög användning av digitala medier kan försämra språkutvecklingen.

Barnläkarföreningen påpekar också att liknande rekommendationer tagits fram av Världshälsoorganisationen (WHO) och flera länder, som exempelvis USA, Frankrike och Australien. Råden är i stort lika, där vårdnadshavare avråds att ge barn 1,5–2 år någon skärmtid alls, och att de något äldre barnen får mycket begränsad skärmtid med gott innehåll och under tillsyn.

Folkhälsomyndigheten ser också över kopplingen mellan små barns utveckling och digitala medier. Där väntas riktlinjer om tidigast ett år. Ulrika Ådén, professor, barnläkare och ordförande i Barnläkarföreningen, säger till Dagens Nyheter att så länge ville föreningen inte vänta.

– Det beror på att vi möter en sådan stor efterfrågan. Både från föräldrar som hör av sig till oss med frågor, och från barnhälsovården och samhället i stort.