I stället för att prata med en sjuksköterska ska den som ringer 1177 i flera regioner kunna få en första preliminär bedömning av en chattbot. Men chattboten har fått ett blandat mottagande. Medan exempelvis Region Skåne inte har noterat en enda triageringsavvikelse har det gått sämre i Västra Götalandsregionen. Där har man valt att pausa införandet av chattboten, då patienter under en provperiod prioriterats både för högt och för lågt i förhållande till hur vårdpersonal bedömt fallen, som Läkartidningen tidigare har rapporterat.

Nu har regionen anmält tekniklösningen till Läkemedelsverket efter sju allvarliga patientavvikelser, skriver DN. Ett exempel i anmälan gäller en person som fått ryggsmärtor efter att ha fallit av en häst. Chattboten prioriterade ärendet som en femma, vilket innebär att egenvård räcker. När en sjuksköterska sedan kontaktade personen i fråga bedömdes patienten i stället ha högsta prioritet och kopplades till 112.

Tobias Perdahl är medicinsk chef på Platform 24, bolaget som ligger bakom 1177:s chattbot. I en kommentar till Läkartidningen betonar han att ingen patient farit illa, utan att »frågan som ska utredas är om det förelegat risk för allvarlig vårdskada och om vi vidtagit adekvata åtgärder. Vi utförde omedelbart justeringar i det medicinska innehållet där det bedömdes relevant för dessa fall. Ändringarna i den medicinska logiken är alltså redan åtgärdade i produktion sedan försommaren.« Han skriver också att bolagets tekniska lösning inte är tänkt att ersätta sjuksköterskor, »utan gör så att svårare sjuka ska komma fram före mindre sjuka till en första bedömning«.

Läs också:
Läkemedelsverket startar tillsyn av 1177:s chattbot efter avvikelser
Många avvikelser för 1177:s nya chattbot