Under tisdagen kallade socialminister Jakob Forssmed (KD) till en pressträff med anledning av att antalet fall av covid-19 ökar, samtidigt som den breda vaccinationskampanjen med det uppdaterade covid-vaccinet nu startar.

Under fyra veckor i rad har antalet konstaterade covidfall ökat i landet. På flera sjukhus beskrivs läget som pressat.

– Vi ser en tydlig uppgång i smitta i samhället och antal patienter som är i behov av både sjukhusvård och intensivvård. Vi ser också en ökning av antal avlidna den sista tiden, sa Johan Kaarme, chef för Folkhälsomyndighetens avdelning för smittskydd och hälsoskydd, på pressträffen.

När toppen kommer i smittspridningen är svårt att förutsäga, enligt honom. Men mycket tyder på att en fortsatt ökning är att vänta.

Nu inleds den breda vaccinationskampanjen. Från i dag finns det gratis vaccin mot influensa och covid-19 till alla som rekommenderas att vaccinera sig. För äldre som bor på särskilda boende har vaccinationerna redan pågått ett tag. Vaccinet har uppdaterats för att ge bättre skydd mot den variant av viruset som dominerar nu.

Den akuta fasen av pandemin är sen en tid över. Men covid-19 är fortfarande en sjukdom med stor risk för liv och hälsa för personer i riskgrupp och med potentiellt stor påverkan på sjukvården och samhälle i stort, sa ministern.

Även när det gäller influensan syns en viss ökning, men influensasäsongen har inte startat ännu i Sverige. Antal fall bedöms dock öka under de kommande veckorna, likt tidigare.

Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att alla över 65 ska vaccinera sig mot både influensa och covid-19. Även gravida och personer från 18 år som tillhör någon annan riskgrupp för allvarlig sjukdom rekommenderas göra det. Influensavaccination rekommenderas också till barn från 6 månader som tillhör riskgrupp för allvarlig sjukdom i influensa, samt vård- och omsorgspersonal och de som bor i samma hushåll som personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

I de flesta fall kan vacciner mot covid-19 och influensan ges samtidigt. Det tar cirka en till två veckor för att få ett bra skydd, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det är en relativt stor andel i befolkningen som har en ökad risk för allvarlig sjukdom, och för dem är det viktigt att vaccinera sig mot både covid-19 och influensa. Vaccinerna ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och död, men inte lika bra mot att bli infekterad. Vaccinationerna bör ske inför säsongen för att öka skyddet under den period då sjukdomarna sprids som mest, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén i ett pressmeddelande.