I år är det 120 år sedan Läkarförbundet såg dagens ljus i Örebro. Då uppgick medlemsantalet till 900 läkare, varav endast tio var kvinnor. Årsavgiften? Den låg på tre kronor. I dessa historiska fakta tog Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale avstamp i sitt inledningsanförande under fullmäktigemötets första dag. Hon tog med delegaterna på en resa tillbaka till svåra vedermödor och knappa resurser.

– Denna tids läkare stod inför ofattbara prövningar. De senaste trettio åren hade nio pandemier dragit fram över landet och snart skulle den fruktade spanska sjukan slå till. Men i stället för att ge upp organiserade läkarna sig och blev starka tillsammans. Det är deras arv vi för vidare i dag, sa Sofia Rydgren Stale.

Hon konstaterade att förutsättningarna för dagens läkarkår trots allt är betydligt bättre än när Läkarförbundet bildades. Men många frågor som Läkarförbundet kämpar med har man ändå drivit under många år, betonade Sofia Rydgren Stale.

– Påverkansarbete är ett maraton. Det är fortbildningsfrågan ett levande bevis på. Vi har arbetat med den frågan länge, och år för år har vi flyttat fram våra positioner och sprungit några kilometer längre.

Nyligen meddelade regeringen att en utredning ska tillsättas för att ge förslag på hur läkares fortbildning ska säkerställas.

– Vi har aldrig varit närmare målet än nu.

Sofia Rydgren Stale blickade också framåt. Ny teknik och AI kan påverka vården, liksom en växande andel äldre. Även läkarkårens demografi är under förändring, påpekade hon.

– Vi får fler kvinnor och fler som är utbildade utomlands. Vi har också en ny generation läkare som ställer andra krav. Man värdesätter flexibilitet, trygghet och balans i arbetslivet högt. Allt detta och mycket mer måste vi som organisation ta med oss när vi formar de kommande 120 åren för Läkarförbundet.

Läs också: 
Här är ämnena som engagerar mest på fullmäktige