I våras konstaterade Socialstyrelsen att det i närtid behövs över 2 300 fler vårdplatser i landet. Det skulle motsvara en ökning på 15 procent. Det är dock en siffra som på sikt skulle kunna sjunka till dagens nivå.

Det är en utgångspunkt i den nationella plan som Socialstyrelsen arbetar med för att komma till rätta med gisslet vårdplatsbrist. Det är en plan som ska slutredovisas den 31 maj nästa år.

Men nu har en delrapport släppts som beskriver arbetet på vägen dit. Där berättar myndigheten bland annat om att arbetet fokuseras kring fem områden:

  • Etablera systematisk produktions- och kapacitetsstyrning för en mer behovsbaserad vårdplatsplanering.
  • Säkerställ hållbar kompetensförsörjning så att flera vårdplatser kan öppnas.
  • Använd kompetensen ändamålsenligt för att möjliggöra fler vårdplatser med tillgänglig personal.
  • Ställ om till en god och nära vård för att påverka behovet av sluten vård på sjukhus.
  • Agera för säker vård för att minimera undvikbar sluten vård.

Exempel på den första punkten kan handla om att följa upp patientflöden och utnyttjande av vårdplatser, samt öka samordningen mellan regioner för att bättre matcha kapacitet mot behov. Och sådant som gäller kompetensförsörjning kan exempelvis vara arbetsmiljöinsatser för att locka och behålla personal, och utforma ersättningar som premierar arbete på obekväm arbetstid.

Rapporten ger också exempel på hur olika regioner arbetar för att minska behovet av vårdplatser. Socialstyrelsen lyfter exempelvis hur fallprevention kan minska behovet av vårdplatser: 10 procent färre fall som kräver slutenvård, kan spara 220 platser.

Rapporten finns på Socialstyrelsens webbplats.

Läs även:
Ny rapport från Socialstyrelsen: Vill se 2 300 fler vårdplatser inom ett år