Läkarassistent är en relativt odefinierad anställningsform som kan användas för studenter under grundutbildningen alternativt för läkare som väntar på att få en utbildning från ett land utanför EU/EES godkänd. Men eftersom det inte finns någon nationell statistik över lönenivåerna för denna grupp är det svårt för lokalföreningarna att stödja individerna till en skälig lön, menade lokalföreningarna i Halland, Östergötland, Jönköping, Kronoberg och på Gotland i en motion till Läkarförbundets fullmäktigemöte.

Inledningsvis ville de därför bland annat att Läkarförbundet skulle ta fram lönestatistik för läkarassistenttjänster. Efter några turer landade yrkandena i i stället att Läkarförbundet tillsammans med Sveriges Kommuner och regioner, SKR, ska ta fram underlag kring vad som ingår i begreppet läkarassistent, samt att förbundet ska analysera hur läkarassistenter kan synliggöras i Saco Lönesök. 

Men ordförande Sofia Rydgren Stale varnade för faror.

– Vi ser mycket stora risker med att göra det här arbetet tillsammans med SKR. De kan vilja putta in allt möjligt i begreppet. Det finns också risker med att snäva in begreppet alltför mycket. Det kanske helt enkelt måste få se lite olika ut.

Båda yrkandena slutade i avslag.