I en frän interpellation inför fullmäktigemötet ifrågasatte Västra Götalands läkarförenings Ylva Kastrup Läkarförbundets agerande i frågan om EU:s nya arbetstidsdirektiv. Hon kritiserade vad hon ansåg var otydliga bud om hur Läkarförbundet har resonerat och vilka argument som har förts fram i förhandlingarna med Sveriges Kommuner och regioner, SKR. Har förbundet ens försökt att skapa förändring av arbetstidsdirektivet på sikt, undrade Ylva Kastrup.

Under fullmäktigemötets första dag klev ordförande Sofia Rydgren Stale upp i talarstolen för att ge en förklaring. Hon passade på att påpeka att arbetstidsdirektivet har funnits i nästan tjugo år.

– Det är under processen fram till att direktiv beslutas av EU som man har störst möjlighet att påverka utformningen. Därefter är det svårare.

När frågan om arbetstidsdirektivet aktualiserades på nytt häromåret, efter en anmälan till EU-kommissionen från en privatperson, fanns egentligen bara två möjliga vägar för Läkarförbundets del. Antingen att förhandla fram en kollektivavtalad lösning eller att låta staten lagstifta i frågan.

– Det fanns inga andra alternativ, sa Sofia Rydgren Stale med eftertryck.

Valet föll på att förhandla, eftersom det skulle ge förbundet en större möjlighet att påverka hur reglerna införs, menade hon.

– Tack vare att vi har förhandlat har vi fått möjligheter till undantag, särskild dispens och ett senare startdatum. Med en tvingande lagstiftning hade vi haft få möjligheter att påverka.

Ylva Kastrup. Foto: Rickard Kilström

Ylva Kastrup kallade motparten för »alltmer auktoritär« och köpte inte Sofia Rydgren Stales resonemang.

– Att säga att alternativet om vi inte hade kommit överens med SKR hade varit att lagstadga implikerar att vi är en svag motpart som är tvungen att vika sig.

Men Sofia Rydgren Stale beskrev förbundet med helt andra termer – och lovade att bevaka frågan även efter införandet av de nya reglerna i februari nästa år.

– Vi kommer att hålla koll under hela processen. Läkarförbundet är en viktig aktör i hälso- och sjukvården och om vi inte är nöjda med hur reglerna hanteras kommer vi att säga ifrån högt och tydligt. Sveriges Kommuner och regioner kommer att behöva lyssna på oss.

Läs också:
Vassa frågor om arbetstidsdirektivet: »Hur ställer sig förbundet?«