Nästa år ska ramen för primärvården i budgeten höjas med 7,4 procent. Men enligt föreningen Pist, Personalägda vårdcentraler i Stockholm, handlar anslagen till vårdcentralerna bara om en ökning på 2,0–3,8 procent. Beräkningen har man tagit fram med hjälp av en räntesnurra som använts sedan 2020.

Det skulle också innebära att det är andra året i rad som ökningen är lägre än inflationen, som just nu är 6,5 procent (konsumentprisindex).

– Region Stockholm vill ge sken av att vårdcentralerna ska få 7,4 procent i höjda anslag nästa år, men det är ju hela primärvårdsnämndens budget som ökar med 7,4 procent, säger Peter Johansson, som är Pists ordförande och verksamhetschef för Vibblaby vårdcentral i Järfälla, till Dagens Medicin.

Han menar att regionen målar upp ökningen som en satsning på primärvården, men att det i realiteten innebär en minskning i vårdcentralernas ekonomi. Stockholms primärvårdsregionråd Christine Lorne (C) säger dock till tidningen att hon aldrig kallat de höjda anslagen för satsning.

– När vi pratar om att fler ska kunna söka sig till vårdcentralerna så är det en långsiktig vision som går hand i hand med att primärvårdens andel av budgeten ökar, säger hon.