Motionärerna ser en utveckling med kliniska forskargrupper där många numer har annan bakgrund än läkare och där lärare på läkarprogrammets tidiga terminer i stor utsträckning inte är läkare. Det leder bland annat till att det saknas förebilder i form av forskande läkare.

Det är läkarföreningarna för nordvästra Skåne, Malmö och Stockholm, samt Seniora läkare, som tagit fasta på detta och skrivit motionen till årets fullmäktigemöte i Läkarförbundet. De skriver att akademisk meritering genom disputation och docentur för läkare inte längre är »de karriärsteg som en gång efterfrågades för överläkartjänst«. Det är ofta inte ekonomiskt lönsamt att kombinera karriärer i klinik och forskning, konstaterar de.

För de som disputerar i dag, tar den akademiska karriären ofta slut. En framträdande orsak till det, är bristen på kombinationstjänster mellan akademi och klinik efter disputation eller docentur, skriver motionärerna.

Torsten Mossberg. Foto: Johan Knobe

I motionen föreslår de att Läkarförbundet tar fram modeller för hur tjänstekonstruktioner och karriärvägar kan se ut för läkare efter disputation och docentur, för att kunna fortsätta som forskare eller lärare inom klinisk tjänst. De vill också att Läkarförbundet arbetar för fler kombinationsanställningar för akademiskt meriterade läkare.

– Vi vill gärna uppmuntra forskningen som avtar, sannolikt mycket då det finns dåliga möjligheter att kombinera forskning med klinisk tjänstgöring, skriver Torsten Mossberg, ordförande i Seniora läkare, i ett mejl till Läkartidningen.

Förbundsstyrelsen menar att Läkarförbundet redan arbetar för fler förenade tjänster, i alla skeden av läkares karriärer. Man vill dock inte »låsa sig för vissa tjänstekonstruktioner«. Individer väljer olika spår efter den akademiska karriären och förbundet ger råd om detta, skriver styrelsen i sitt svar. Därför vill man inte ge bifall till motionen.

– Förbundets svar är ju lite snålt – man kunde visst ta fram förslag till tjänstekonstruktioner som rekommendationer till enskilda läkare att användas i förhandling med arbetsgivaren även om man har lyft problemet i olika sammanhang, kommenterar Torsten Mossberg.

Mer om Läkarförbundets fullmäktigemöte hittar du här.