När Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, förra året satte sjukhusen under lupp i sin nationella granskning av vårdplatsbristen blev resultatet nedslående. Ivo berättade om patienter som fått ligga timtals i avföring och urin på Akademiska sjukhuset i Uppsala och om en patient i Sundsvall som dött av hjärtstopp i korridoren eftersom defibrillatorn blockerades av en säng. Alla 27 sjukhus fick kritik, varav tre (Akademiska sjukhuset, Sunderby sjukhus och Sundsvalls sjukhus) krävdes på saftiga viten. Av de övriga 24 sjukhusen i granskningen har 23 fått uppföljning under våren. 22 har också fått beslut. 18 av dessa har fortsatta problem och kommer behöva ha fortsatt kontakt med Ivo.

– De bekymmer och problem som vi identifierade i tillsynen kvarstår i stor utsträckning. Vi ser naturligtvis att man arbetar med åtgärder, men problemen är kvar, säger Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo och den som lett granskningen.

För att komma till rätta med vårdplatsbristen tror Peder Carlsson att det gäller att inte bara vidta »traditionella åtgärder«.

– Man måste verkligen tänka nytt i många delar, säger han.

Exakt vad det skulle kunna innebära har han i dagsläget svårt att säga.

– Det är klart att det finns tankar om sådant som bemanning, samordning och lokalernas utformning. Men det här kommer förhoppningsvis att ingå i vår slutliga sammanställning som kommer senare.

Bara fyra av sjukhusen har lyckats förbättra situationen så pass mycket att Ivo har kommit med ett avslutande beslut och tackat för sig. Ett av dem är sjukhuset i Östersund där Ivo har gjort bedömningen att vårdgivaren har möjlighet att komma till rätta med problemen, men att det krävs mer tid. Även Visby, Västerås och Oskarshamn har fått avslutande beslut.

För de andra sjukhusen i granskningen väntar antingen ytterligare inspektioner under hösten eller återredovisning i vår.

Vad händer om sjukhusen inte lyckas få fram tillräckligt med vårdplatser den här gången heller?

– Vi använder oss av alla de möjligheter vi har utifrån lagstiftningen, med olika nivåer av kravställningar, och ytterst förelägganden med viten. Men vi förväntar oss att vårdgivarna tar det här på fullaste allvar, säger Peder Carlsson.

Hur länge kan den här granskningen egentligen pågå? Finns det något sista datum?

– På sätt och vis finns det väl en bortre gräns för den här tillsynen, men vi ser den inte här och nu. Ivo kommer att fortsätta med sin tillsyn, fortsätta att peka ut brister och fortsätta att använda de verktyg vi har för att markera att det här är allvarligt.

Hade ni förväntat er att få se snabbare effekt när ni slog på stora trumman och kritiserade alla sjukhusen i ett bräde?

– Vi tycker att det har gett effekt. Vi har ett annat samtal om den här problematiken i Sverige i dag, och det har diskuterats både från politiskt håll och bland vårdgivarna. På det sättet har vi haft en väldigt god effekt av tillsynen, men det är klart att vi önskar mer effekt för patienten. Vi vill att patienten ska vara trygg och att det ska fungera som man kan förvänta sig när man är i behov av vård. Men vi förstår också att det är ett stort arbete att ta itu med för vårdgivarna som har det här ansvaret, säger Peder Carlsson.

Läs också:
»Minskningen av vårdplatser har gått för långt« – Ivo kritiserar samtliga sjukhus
Bristen på vårdplatser kvarstår vid uppföljningar – Ivo flaggar för viten
Ivo: Fortfarande allvarliga brister på Astrid Lindgrens barnsjukhus
Ivo avslutar tillsynen i Östersund – mer tid behövs för att nå hela vägen