Sylf, Sveriges yngre läkares förening, och SLF student hade lagt åtta respektive elva motioner till årets fullmäktigemöte. Flertalet skrevs tillsammans med andra. I fem motioner hade SLF student och Sylf samarbetat.
Martin Macek, ordförande i SLF student, tycker att föreningen var ovanligt framgångsrik med sina motioner i årets fullmäktigemöte.
– Absolut, det håller jag med om, säger han och fortsätter:
– Jag ska inte säga att det är överraskande, men det är väldigt kul. Det är sällan så här många motioner får bifall.
SLF student kan sägas ha fått igenom sex av elva motioner, och en ansågs besvarad – där fullmäktigemötet tyckte att innehållet i princip redan var verklighet. Enligt Martin Macek har man medvetet satsat på att vara extra aktiv under årets fullmäktigemöte.
Flera motioner som SLF student var inblandade i, handlade om ämnen som har varit återkommande i fullmäktige. Men medan stödet inte varit tillräckligt förr, har det gradvis ändrats över tid.
– Vi har sett en trend genom åren. Vi har skickat in motioner på ungefär liknande teman, och har år efter år samlat fler och fler röster för våra frågor. Många av de här motionerna som vi skickade in nu, har vi skickat i en eller annan tappning tidigare, säger Martin Macek.
Att SLF student haft ett nära samarbete med Sylf ter sig kanske ganska självklart. Men man har också arbetat upp ett starkt samarbete med Sjukhusläkarna. Det har samarbetats inför fullmäktigemötet, men också mycket under andra delar av året.
Kanske handlar det om regionernas relation till läkare generellt, vilken Martin Macek tycker har blivit sämre genom åren. Men medan mer seniora läkare har en annan status på sina arbetsplatser och kan ställa högre krav, känner han att unga inte har speciellt mycket att säga till om när det gäller exempelvis lön och arbetsuppgifter. Därför betyder stödet från flera föreningar och delegater mycket.
Var det någon motions stöd i fullmäktige som förvånade dig?
– Jag skulle säga att slutexamination är en sådan fråga. Där har ju fullmäktige tidigare tyckt att vi har varit helt tokiga egentligen, som vill införa det.
Men i år gick fullmäktigemötet på studenternas linje, trots att förbundsstyrelsen yrkat på avslag. Det innebär att Läkarförbundet ska verka för införandet av en nationell slutexamination i slutet av grundutbildningen som krav för legitimation. Enligt motionärerna innebär en sådan att studenterna får repetera vad de lärt sig på tolv terminer, och ger möjlighet att jämföra lärosätena och säkerställa att utbildningen håller tillräckligt hög kvalitet.
– Det har varit en viktig fråga för oss för vi tror inte att universiteten kommer ta det ansvar de ska när det gäller den sexåriga läkarutbildningen.
Också Sylf kände medvind i årets fullmäktige, sju av föreningens totalt åtta motioner kan sägas ha gått igenom.
– Vi fick igenom ganska mycket i år, tycker jag. I alla fall om man jämför med förra året, då fick vi inte igenom så mycket, berättar Sylfs ordförande Robert Holmqvist.
Hade ni jobbat annorlunda inför årets fullmäktigemöte?
– Nej, jag vet inte… Det går lite upp och ner vad man lyckas få genom. För två år sedan fick vi också genom en hel del, säger Robert Holmqvist och fortsätter:
– Jag tycker vi har gjort ett bra förarbete i år. Jag tror inte vi jobbat så mycket annorlunda, men vi har kanske lyckats med det arbetet på ett bättre sätt än förra året.
Var det någon motion som var extra skön att få i hamn?
– Vi hade en om lönecoachning, som vi hade förra året också. Då blev den besvarad, och i år blev ett bifall på den i stället. Vi hade en annan twist på den i år.
Läs även:
Tummen upp för nationellt slutprov
Lönecoachningen ska förbättras – delegater jublade efter dubbla bifall
(uppdaterad 2023-11-14)