Bland privatanställda läkare är det färre som är med i facket än läkare på offentligt drivna vårdcentraler. Enligt Svenska distriktsläkarföreningen, DLF, beror det delvis på okunskap. DLF vill i en motion till årets fullmäktigemöte därför att Läkarförbundet agerar för att öka kunskapen om kollektivavtal och om villkoren för att bedriva fackligt arbete i privata vårdföretag, både hos lokalföreningar och bland privatanställda läkare.
Förbundsstyrelsen anser att man redan arbetar för fullt med frågan som beskrivs som både prioriterad och »allt mer akut«. Förbundet har ordnat utbildningar med fokus på fackligt arbete inom privata verksamheter förra året och i år. Ett projekt som löper till 2025 har startats med mål att få till en hållbar organisation med regionala skyddsombud, och man försöker ta fram bättre lönestatistik tillsammans med arbetsgivarorganisationerna.
– Det tar lite tid att få detta i hamn. Vi jobbar hårt med denna frågan, vi måste bara invänta resultatet, sa Martin Macek, ledamot i förbundsstyrelsen.
– Vi vill att förbundet steppar upp detta, det går för långsamt, svarade in sin tur Nadja Schuten Huitink från DLF.
Även Christina Sjöberg från Västra Götalands läkarförening argumenterade för att det behövs mer stöd och kunskap.
– Vi har fler och fler privatanställda medlemmar och som lokalförening är det svårt att ge dem samma service. Vi tycker att stödet från Läkarförbundet kan bli mycket bättre, sa hon och gav arbetet med regionala skyddsombud som ett exempel där förbundet behöver lägga på ett kol, sa hon.
Och lade till:
– Det rullar på för långsamt.
Fullmäktige gav stöd till ett av yrkandena och beslutade att Läkarförbundet ska verka för att »öka medvetenheten hos privatanställda läkare samt lokalföreningarna om hur villkoren för att bedriva fackligt arbete lokalt som anställda hos privata vårdföretag ser ut».
Liknande motioner har dykt upp även tidigare år. 2015 yrkade Nordvästra Götalands läkarförening på att Läkarförbundet aktivt ska verka för att fackligt verksamma privatanställda medlemmar ska få likartade förutsättningar som offentligt anställda – vilket även röstades igenom av fullmäktige.
2021 efterlyste flera lokalföreningar att Läkarförbundet skapar ett system med regionala ombudsmän/skyddsombud som bevakar den privata sektorn och tar hand om de personalärenden som uppkommer där. Bakgrunden är att det har blivit vanligare att privatanställda läkare behöver fackligt stöd och hjälp i och med att det blivit fler och fler privata aktörer i sjukvården.
Förutsättningarna är annorlunda jämfört med den regionala sektorn. Privata vårdföretag har exempelvis inte alltid kollektivavtal.
– Det är svårt att nå ut och engagera medlemmar på privata små arbetsplatser, konstaterade Läkarförbundet ordförande Sofia Rydgren Stale tidigare i år i en intervju med Läkartidningen.