Tunga sparkrav hänger över vården i Region Örebro län. I mitten av november ska politikerna avgöra hur 414 miljoner kronor ska hyvlas från sjukvården. Ändå går flera beslut i motsatt riktning, menar ett hundratal läkare som skrivit under ett kritiskt brev till politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden, vilket Nerikes Allehanda var först med att rapportera. Trots att sjukvårdsdirektören uttryckt att alla aktiviteter ska sättas under lupp, och att sådant som bara faller under kategorin »önskvärt« ska avvecklas eller pausas, sker motsatsen inom primärvården, menar läkarna. Där har regionen krävt att vårdcentralerna antingen ska införa drop-in-mottagning eller enklare 15-minutersbesök till sjuksköterska med stöd av läkare – för att förbättra vårdcentralens ekonomi. Dessutom har chattjänsten 1177 Direkt nyligen införts för att ge patienterna tillgång till primärvården dygnet runt. Dessa nya tjänster har dock lett till en tyngre arbetsbörda för vårdpersonalen – och inte nog med det, menar skribenterna.
»Aldrig ifrågasätts för vems skull dessa kontaktvägar och den höga tillgängligheten existerar, vilken i sig inte säkrar kvaliteten på given vård. Än mindre analyseras vad som händer med de som inte använder sig av dessa«, skriver läkarna.
De menar att oro för sjukdom eller ofarliga symtom numera är dominerande kontaktorsaker, vilket slukar enorma resurser.
»Genom att skapa ännu fler kontaktvägar, som i sig är resurskrävande, åstadkoms en undanträngningseffekt. De som är äldst eller så märkta av medfödd alternativt förvärvad sjukdom att de själva inte kan behärska dessa kontaktvägar, hamnar ännu längre ifrån vården. De med högst reellt vårdbehov får inte vård.«
Enligt läkarna agerar regionen i strid med lagen som säger att den som har störst behov ska få vård först.
»Tillgängligheten har ett pris och våra sjukaste patienter är de som betalar det. Att inte larma om dessa brister vore tjänstefel.«
Jenny Steen (S), hälso- och sjukvårdsnämndens vice ordförande, skriver i en mejlkommentar till Läkartidningen att hon har »full förståelse för den oro som uttrycks kring att det uppstår en undanträngningseffekt, men det finns ett pågående arbete för att se över kontaktvägarna i vården av just det skälet. Arbetet framåt innebär oavsett att vården ska levereras efter behov och de grupperna med större behov kommer att fortsatt ha prioritet.«
Läs också:
Lindesberg blir utan akut kirurgi i sparplan som ska kapa 414 miljoner
(uppdaterad 2023-11-02)