Jenny Pousette är ordförande för föreningen Kirurger under utbildning, Kirub. Foto: Privat

Tillgången till blivande kirurger är en klurig fråga att nysta i, tycker Kirub, som inte vill tala i termer som »överskott«.

– Ett stort problem är väl att ingen riktigt vet hur många ST-läkare i kirurgi som finns. Socialstyrelsen har ju ett register över hur många som har specialistexamen och hur många som är verksamma inom olika specialiteter. Men de har inget register över hur många ST-läkare som finns, och därför är det svårt att säga om det finns för många, tycker Jenny Pousette.

Svensk kirurgisk förening (SKF) kan ändå i Nationella planeringsstödet 2023 konstatera att det utbildas för många kir­urger i förhållande till behovet.

Därmed blir det enligt SKF problematiskt när dessa ST-läkare i kirurgi ska samsas om den operationstid som krävs för att de ska bli duktiga kirurger.

Konsekvensen blir att ST-utbildningen förlängs när det blir kö till operationerna, påtalar SKF-ordföranden Linus Axelsson.

Kirub instämmer i SKF:s uttalanden, men vill samtidigt lyfta fram att det kan se väldigt olika ut i landet.

– Att få tillräckligt med operationstid är ett problem på vissa kliniker, och kanske särskilt på de sjukhus där man inte har ett akutläkarsystem, för då tar man gärna in ST-läkare för att också kunna bemanna på akuten, säger Jenny Pousette, vilket även bekräftar SKF:s bild att kirurger ofta nyttjas till annat än kirurgi.

Enligt Jenny Pousette är ett problem att antalet ST-platser inte alltid är proportionerligt fördelat om man ser till sjukhusens storlek.

– Till exempel kan vissa länsdelssjukhus ha upp till tio ST-läkare, medan en del universitetssjukhus endast har sex platser.

Det gör att många har väldigt olika upplevelse av sin ST, enligt Kirub.

I stället för att spekulera i huruvida det finns för många ST-läkare vill Jenny Pousette bland annat lyfta bristen på handledare.

– På många ställen är det brist på specialister på grund av stora pensionsavgångar. Det bidrar till en brist på handledare.

Kirubs syn på saken hakar i SKF:s resonemang om att en del erfarna kirurger arbetar på kliniker utan utbildningsansvar.

– När många går till det privata får ju storsjukhusen brist på specialister, och när regionerna inser att det saknas specialister kan det ju bli så att man vill fylla på med ST-läkare.

Men någon måste ta hand om dem också, påpekar Jenny Pousette.

– Eftersom Socialstyrelsens målbeskrivning handlar om att man »ska behärska« olika typer av operationer hamnar ju allt ansvar på handledaren som bedömer när man är färdig specialist.

Erfarna handledare är med andra ord grundläggande för att säkerställa kompetensen hos framtidens kirurger, menar Jenny Pousette.

Men inte bara handledarbristen påverkar blivande kirurgers möjligheter att tillägna sig mer kunskap.

– Att inte få tillräckligt med operationsutrymme beror ju också till stor del på sjuksköterskebristen. På grund av bristen på sjuksköterskor finns inte tillräckligt med operationsutrymme på alla ställen.

Precis som SKF-ordföranden Linus Axelsson menar Kirub att många olika faktorer påverkar ST-läkares situation. För att kunna dra ordentliga slutsatser tycker Jenny Pousette att behovet av ST-läkare bör följas upp bättre.

Borde staten bestämma över hur många ST-läkare som bör finnas?

– Det är en intressant fråga. Det finns fördelar med förslaget, men som ST på ett mindre sjukhus ser jag också problem med hur det skulle påverka rekryteringen till de mindre orterna. Redan i dag kan det vara ett problem att få tillräckligt med specialister, och om det skulle styras statligt finns risken att det blir än färre, säger Jenny Pousette.

Läs även:
Svensk kirurgisk förening: För många kirurger som riskerar att kunna för lite
Statistik om ST-läkare finns – men föreningar och förbund har inte nåtts av den
Debattartikel: ST-läkare undanhålls tillfällen vid operationsbordet