Redan i våras förbjöd Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skönhetskliniken från att utföra estetiska kirurgiska ingrepp under narkos. Bakgrunden var att en kvinnlig patient dött i samband med en magoperation. Av detta första beslut framgick också att det var sannolikt att verksamheten helt eller delvis skulle komma att förbjudas framöver. Nu står det klart att kliniken, plus tre dotterbolag, omedelbart stoppas från att bedriva verksamhet. Enligt det nya beslutet saknas grundläggande förutsättningar hos verksamheten att erbjuda en patientsäker vård och behandling. Klinikens brister kokar ner till att det saknas ett ledningssystem och att patienten inte sövs eller smärtlindras på ett patientsäkert sätt. Även vårdgivarens gynekologiska omhändertagande beskrivs som patientosäkert och dokumentationen vid estetisk intimkirurgi anses vara bristfällig.

Kliniken har tidigare vänt sig mot det tillfälliga beslutet med motiveringen att man har infört nya arbetssätt och anställt ny personal, men Ivo bedömer inte att åtgärderna gett tillräcklig effekt.

Exakt hur det gick till när den kvinnliga patienten avled i våras är dock fortfarande oklart.

– Den händelsen utreder vi i ett separat ärende. Och det är en pågående utredning, där vi ännu inte har fattat något beslut, säger Marie Åberg, avdelningschef på Ivo, i en intervju med Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Läkartidningen har sökt kliniken.

Läs också:
Ivo fortsätter granska klinik efter dödsfall i samband med bukplastik
Anestesiologer kräver lagskärpning efter dödsfall på privatklinik i Malmö
Polisen inleder förundersökning efter dödsfall på skönhetsklinik
Nya uppgifter: Dubbla försök att väcka patient ur narkos misslyckades
Ivo-beslut: Skönhetsklinik får inte operera under narkos efter dödsfall