Mannen erkänner till SVT att han använt sina egna spermier vid inseminationer han utförde under 70- och 80-talet. Mannen är i dag över 90 år gammal. Det som nu avslöjas ska vara det första svenska fallet där en läkare använt egna spermier – utan kvinnornas samtycke.

De sju barn som identifierats av SVT har bott i Norrbotten, inte alltid långt ifrån varandra. Ett av barnen berättar hur han jobbat och gått i skola tillsammans med ett av sina, på den tiden, okända syskon.

Kerstin Nilsson, seniorprofessor på Örebro universitet och sakkunnig i Statens medicinsk-etiska råd, kallar det som hänt fullkomligt oacceptabelt.

– I och med att vi har en legitimation så har befolkningen rätt att förvänta sig att verksamheten vi bedriver sker inom vissa ramar, som ska vara kända och öppna, säger hon till SVT.

Region Norrbotten ber i dag om ursäkt för det som hänt. Regionen bedömer att läkaren, som var verksam i Norrbotten 1975–1984, inte har begått något juridiskt brott, men att agerandet däremot var etiskt och moraliskt fel.

– Vi ber om ursäkt för läkarens handlingar och känner ett stort moraliskt ansvar. Relationen mellan läkare och patient ska vara neutral och det är väldigt olämpligt att han agerat donator, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Norrbotten, i ett pressmeddelande.

Läs mer
Läkare tog spermier från ovetande män – minst fem barn föddes
Värnpliktiga gav spermier till forskning – minst tre blev pappor