Region Värmland väntas göra ett underskott på närmare en miljard kronor vid årets slut, vilket redan fått en rad konsekvenser, i form av exempelvis indragen julklapp och minskad städning av vissa lokaler, skriver NWT. Men nu verkar måttet vara rågat för läkarna i primärvården.

I ett brev till bland annat hälso- och sjukvårdsdirektören och ledande regionpolitiker skriver 81 distriktsläkare att det ekonomiska läget har fått regionen att fatta »ogenomtänkta, kortsiktiga beslut som riskerar att svårt skada en redan sargad primärvård«. Exempelvis har en ny uträkning plötsligt gjort att flera enheter som tidigare har bedömts vara underbemannade nu plötsligt anses vara tillräckligt eller till och med överbemannade, skriver läkarna.

De kritiserar också idén om att placera ST-läkare på sämre bemannade vårdcentraler under några månader av sin ST – trots att det enligt målbeskrivningen ska vara fritt för ST-läkare att välja vilken vårdcentral man vill: »ST-läkarna ska utbildas för att utgöra en stabil grund i bemanningen i framtiden, inte utnyttjas till att lösa krisande bemanning i dag.«

Läkarna vänder sig också emot att hyrläkare numera ska ansvara för 3 000 listade patienter, jämfört med tidigare riktmärke på 1 500.

I ett svar till läkarna skriver regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Daniel Schützer (S), hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert och områdeschefen för öppenvård, Madelene Johanzon, följande:

»Vad gäller hyrläkare så förväntas de producera mer då de till skillnad från de som är anställda inte ska ha semester eller gå på utbildning inom hyravtalet.« Gällande ST-placeringar på sämre bemannade vårdcentraler skriver de att vissa vårdcentraler har en överbemanning, vilket gör att lokalerna blir trånga. »Dock vill vi lösa detta utan att arbeta med tvång.«

Men den övergripande frågan som brevskrivarna ställer, om vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras bort i en allt mer hektisk arbetssituation, är svårare att svara på.

»Vad som ska prioriteras och vad som ska prioriteras bort behöver vi ta oss an med flera angreppssätt. Men så långt det är möjligt behöver vi hitta arbetssätt där vi jobbar smartare och inte springer fortare«, skriver ledningen i sitt svar och hänvisar bland annat till att arbeta med »Choosing wisely«, kloka kliniska val.

Läs också:
Regionerna hårdbantar – nya sparpaket är på gång: »Kommer att göra ont«