Hyrpersonalen i Region Kronoberg ska fasas ut och regionens medarbetare ska på sikt utgöra 98 procent av hälso- och sjukvårdens totala bemanningskostnader, meddelade regionen i slutet av september. Man medgav dock att situationen stundtals skulle bli »utmanande« och som ett exempel nämndes att medicinavdelning 2 och 3 i Ljungby skulle samlokaliseras. Nu protesterar tio läkare vid medicinkliniken mot att antalet vårdplatser i samband med hopslagningen har bantats ner. Men medan regionen hävdar att antalet vårdplatser har minskat från 25 till 18 talar läkargruppen om en närapå halvering.

»Vi är övertygade om att 18 vårdplatser för ett upptagningsområde på cirka 55 000 invånare under inga omständigheter kan garantera patientsäkerheten«, skriver de i ett brev riktat till medicinklinikens ledning, vilket Sveriges Radio P4 Kronoberg var först med att rapportera.

Läkarna ifrågasätter också transparensen i processen, då exempelvis de fackliga representanterna eller chefläkaren inte ska ha informerats innan beslutet fattades. De varnar dessutom för att vården blir mer ojämlik, då patienter i den västra delen av länet kan komma att skickas hem för samma åkommor som patienter i öst blir inlagda för. De vänder sig emot sjukhuschefen Florence Eddyson Häggs uttalande om längre väntetider och menar att det snarare handlar om utebliven vård.

Ledarskapet får också kritik, eftersom »ett framgångsrikt ledarskap bygger på att förändringar görs i samklang med personalen«, skriver läkarna.

Läkarna avslutar brevet med att understryka att det är svårt att behålla förtroendet för medicinklinikens ledning, men skriver samtidigt att man välkomnar en konstruktiv dialog kring klinikens framtid.

Medicinklinikens verksamhetschef, Thomas Aronsson, kommenterar kritiken i ett mejl till Läkartidningen.

»Vi i medicinklinikens ledning är bekymrade över att inte ha läkargruppens förtroende, eftersom det är tillsammans med dem som vi ska utarbeta lösningar på våra utmaningar. Klinikledningen har nu haft ett inledande möte med gruppen och det finns fler inplanerade möten för att tillsammans arbeta vidare med lösningar.«

Han skriver också att läkarnas fackliga representant har varit delaktig i risk- och konsekvensanalysen inför sammanslagningen samt att hans bedömning är att patienter som behöver en vårdplats kommer att få det, »men det kan innebära transport till det större sjukhuset i Växjö«.

Läs också:
Region Kronoberg växlar upp för att bli oberoende av inhyrd personal