Löner i allmänhet och underläkarlöner i synnerhet brukar vara heta potatisar på Läkarförbundets fullmäktige. Inte mindre än sju motioner rörde i år löner på ett eller annat sätt, varav två handlade specifikt om underläkarnas lönenivåer. Sylf (Sveriges yngre läkares förening) och SLF student vände sig i varsin motion mot Läkarförbundets resonemang om att minimilöner inte är rätt väg att gå, då de riskerar att utgöra ett tak i stället för ett golv.
»I realiteten har underläkare ingen möjlighet att förhandla sin lön, utan erbjuds den lön HR har fastställt. Man har inte heller sett något positivt resultat på lönen av att ta bort minimilöner, utan lönerna har snarare rasat«, menade SLF student och föreslog att Läkarförbundet skulle be läkarföreningarna runt om i landet om att upprätta lokala medicinstuderandeavtal med arbetsgivaren gällande minimilöner. Det förslaget fick dock inte gehör hos fullmäktige.
Bättre gick det för Sylf. I sin motion valde föreningen att blicka mot Danmark, som har minimilöner. Där ligger nämligen AT-lönerna högre än i Sverige. Ett av yrkandena handlade om att låta Läkarförbundet jämföra underläkares löneutveckling i de nordiska länderna. Förslaget beskrevs som intressant av förbundsstyrelsen och fullmäktige höll med och gav bifall.
Robert Holmqvist, ordförande i Sylf, gladdes åt beslutet.
– Det känns väldigt kul att den här analysen ska göras så att vi får reda på vad de här löneskillnaderna beror på.
Läs också:
Här är ämnena som engagerar mest på fullmäktige