Redan inom några månader skulle naloxon kunna finnas att köpa receptfritt på apotek runt om i Sverige, enligt socialministern.

Orsaken är att Läkemedelsverket ändrar sin bedömning att lagen inte tillåter att naloxon säljs receptfritt. Det är en av slutsatserna efter ett möte som socialministern haft med Läkemedelsverket och Socialstyrelsen.

– Läkemedelsverket gör nu en förnyad bedömning kring möjligheten att erbjuda naloxon receptfritt i Sverige. Deras bedömning nu är att detta är möjligt, säger Jakob Forssmed.

Så sent som för ett år sedan sade Läkemedelsverket nej till receptfritt naloxon. Orsaken var att det inom ramen för godkännandet av naloxon ingick att den som får läkemedlet måste få information om hur det ska användas.

Lösningen som Läkemedelsverket kommit fram till är att apotekspersonalen står för de instruktionerna.

– En av de viktigaste sakerna är att man bara får spreja en gång, förpackningen innehåller bara en dos. Det skiljer sig från andra typer av nässprejer som man kanske provsprejar innan man använder, säger Paulina Tuvendal, senior utredare vid Läkemedelsverket.

Dessutom måste den som ger naloxon alltid ringa 112. Naloxon fungerar som ett motgift vid opioidöverdos men den effekten kan vara otillräcklig.

I dag får naloxon bara skrivas ut av läkare och sjuksköterskor direkt till personer som är i riskzonen för överdos. Den nya bedömningen öppnar för en betydligt bredare distribution i samhället. Vem som helst kan då gå in på ett apotek och köpa nässprejen. Kravet är att alltså apotekspersonal ska bistå med instruktioner om hur sprejen används.

– Det öppnar väldigt bra möjligheter för den enskilde, men också för anhöriga och organisationer som kommer i kontakt med personer som missbrukar droger, säger Jakob Forssmed.

Nu krävs att de företag som tillverkar naloxon skickar in en ansökan till Läkemedelsverket om att det ska få säljas receptfritt i Sverige, säger han.

– Jag vill också uppmärksamma de företag som gör detta, som tillverkar den här produkten, på det här nya förhållandet. Nu kan man vara med och faktiskt bistå i att rädda fler liv i Sverige genom detta.

TT: Hur snabbt kan det gå innan naloxon finns på apoteken?

– Min bedömning är att på några månaders sikt skulle detta kunna vara på plats, säger Forssmed.

Vad priset blir är inte klart. I dag kostar en förpackning med två doser 500 kronor när det förskrivs på recept.

I Sverige dör ungefär 900 människor av narkotika- eller läkemedelsförgiftning varje år. Vanligaste orsaken är just opioider, som till exempel heroin eller fentanyl.

Frågan om varför Läkemedelsverket ändrar sig hänvisar Jakob Forssmed till myndigheten.

– Men jag bedömer att man på grund av att det är så viktigt och livräddande verkligen har lagt sig vinn om och vridit och vänt på frågan en gång till, för att se över hur vi kan se till att bättre distribuera naloxon i samhället för att rädda liv. Man har gjort det och hittat en lösning.

När en ansökan väl kommer in är Jakob Forssmed förvissad om att Läkemedelsverket kommer att behandla den skyndsamt.

Omkring hälften av alla opioidöverdoser inträffar i offentliga utrymmen som parker, på hållplatser eller i trappuppgångar. Regeringens stora narkotikautredning som presenterades tidigare i höstas föreslog en ny lag som innebär att personal på exempelvis härbärgen samt yrkesgrupper som poliser och väktare ska kunna få ha naloxon tillgängligt.

Det kommer fortfarande vara aktuellt att gå vidare med, enligt ministern.

– Receptfriheten är en viktigare pusselbit i sammanhanget. Men åtgärderna utesluter inte varandra. I kombination kommer de att kunna göra stor skillnad.

Läs också:
Läkemedelsverket utreder om läkare ska kunna distribuera naloxon
Socialstyrelsen: Så ska naloxon rädda fler personer vid opioidöverdoser
Dödlig överdos skedde ofta utan person nära som kunde ingripa
Naloxon ska bli tillgängligt för fler

Fakta: Naloxon

En överdos av opioider kan göra så att man slutar andas vilket leder till syrebrist, medvetslöshet och att hjärtat slutar slå.

Naloxon är ett motgift mot alla sorters opioider. Med naloxon kan andningen komma igång igen, men bara i ungefär en halvtimme. Därför måste ambulans också tillkallas.

Exempel på opioider är: heroin, metadon, fentanyl, buprenorfin och smärtstillande mediciner som tramadol och oxikodon.

Naloxon finns både som nässprej och i sprutform.

Naloxon i sig kan inte missbrukas och leder inte till beroende.

Naloxon har funnits inom den svenska sjukvården under lång tid. 2017 fick läkare rätt att skriva ut naloxon direkt till personer som är i riskzonen för en överdos. Året därpå fick även sjuksköterskor den rätten.

Källa: Socialstyrelsen