En anonym grupp i personalen på kliniken har använt sig av regionens visselblåsarsystem för att rapportera om de problem de upplever. I anmälan, som Värnamo Nyheter har tagit del av, skriver de att en »en markant ökad instabilitet började märkas av på kliniken i mitten av år 2022«. Efter att en ny läkarchef tillträtt, försämrades både planeringen och stämningen.

Sedan förra sommaren har flera överläkare och ST-läkare slutat, och andra har flyttat för att jobba deltid på distans, enligt anmälan. Gruppen som gjort anmälan skriver att vad de har erfarit har missnöje med stöd från chef och ledning varit anledningen till att flertalet av dessa läkare slutat.

Nya ST-läkare har anställts, men anmälarna poängterar att de inte kan ersätta den kompetens man har tappat. Därtill blir handledningen av ST-läkarna lidande. Framförhållningen är dålig, uppgifter delegeras felaktigt och »agendan bara fylls på vilket skapar oerhörd stress«, skriver personalgruppen. Brist i kontinuitet tycker de också påverkar patientsäkerheten negativt.

Anmälarna tycker sig inte få respons från ledningen utan känner sig rentav tystade. Ledningen å sin sida har påtalat att kliniken uppvisat låg personalomsättning, och att de som slutat uppgett att de gjort det av personliga skäl.

Regionen påtalar att anmälan inte är ett egentligt visselblåsarärende, vilka egentligen ska handla om lagbrott, exempelvis mutor och jäv. Frågan har dock skickats vidare till regionens sjukvårdsdirektör. Läkarchefen har också hänvisat frågor till ansvarig sjukvårdsdirektör, som bett om att få återkomma med svar till Värnamo Nyheter.