Amerikanen Lawrence Faucette, 58, blev den 20 september den andra människan i USA att få ett genmodifierat grishjärta transplanterat.

Hjärtat verkade fungera och vara friskt under den första månaden, men sedan började kroppen visa tecken på organavstötning, enligt läkare vid University of Maryland School of Medicine.

Lawrence Faucette avled i måndags.

Lawrence Faucette bedömdes inte vara lämplig för att få ett människohjärta inopererat eftersom han är hjärt- och kärlsjuk och tidigare har haft problem med inre blödningar.

Hans änka säger att hennes man »visste att hans tid med oss var kort och att detta var hans sista chans att hjälpa andra. Han trodde aldrig att han skulle överleva så länge som han gjorde«, enligt ett uttalande.

Läkarna vid universitetet genomförde i januari förra året den första transplantationen av ett genmodifierat grishjärta.

Den första patienten, amerikanen David Bennet, 57 år, överlevde i två månader efter ingreppet. Enligt universitetet fanns det flera orsaker till att han avled efter operationen, bland annat att han var i mycket dåligt skick innan den gjordes.

Läkarna tog också lärdom av det första försöket, efter att ha hittat spår av ett grisvirus i organet vilket bland annat ledde till bättre virustestning.

Försök med organtransplantationer från djur till människa – så kallade xenotransplantationer – har misslyckats i årtionden på grund av människors immunsystem som stöter bort den främmande vävnaden.

De nya försöken bygger på genetiskt modifierade organ för att göra dem mer mottagliga för människokroppen.

Många forskare hoppas att xenotransplantationer en dag ska kunna kompensera för bristen på mänskliga organdonationer.

Läs också:
Patienten med första grishjärtat död
Amerikansk patient fick hjärta från en gris