– Sedan Rysslands fullskaliga invasion började i februari 2022 har Sverige varit fast beslutet att stötta Ukraina så länge som det krävs – militärt, ekonomiskt och humanitärt. Stödet till Ukrainas hälso- och sjukvård behöver både lindra det akuta lidandet men det krävs också långsiktiga insatser för att motverka smittsamma sjukdomar och hantera risk för antibiotikaresistens, säger socialminister Jakob Forssmed i ett pressmeddelande.

Konferensen, som arrangeras av Socialdepartementet tillsammans med stiftelsen Swecare, går av stapeln på fredag, och deltagare från myndigheter, sjukhus och lärosäten, liksom den privata sektorn och civilsamhället, har bjudits in. Ukrainska företrädare kommer också att vara på plats, däribland landets hälsominister Viktor Liashko. Värdar blir socialminister Jakob Forssmed och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

På dagordningen står bland annat diskussioner om mental hälsa, bekämpandet av antibiotikaresistens, vidareutbildning av vårdpersonal, cancer och digitalisering, enligt Swecare.