De senaste dagarna har medier rapporterat om bebisar som på grund av elbristen tagits ur sina kuvöser och placerats i vanliga sängar, intill varandra. På bilder har bebisar synts inlindade i folie, tätt intill varmvattenflaskor, för att hålla värmen, något som bland annat CNN rapporterat. Enligt nyhetskanalen Al Jazeeras rapport från i tisdags ska dock de för tidigt födda befinna sig i en del av sjukhuset som fortfarande har el. Var de befinner sig i skrivande stund är uppgifter som är svåra att få fram.

Bilden, som är tagen den 11 november och distribuerad av Al-Shifa-sjukhuset i Gaza, visar 33 prematurt födda barn på intensivvårdsavdelningen. Foto: Al-Shifa-sjukhuset/Anadolu/TT

Den israeliska räden mot al-Shifa-sjukhuset som startade natten mot onsdagen fortsatte under torsdagen, enligt SVT Nyheter. Och enligt flera medier fick patienter och civila på sjukhuset under onsdagen order från den israeliska militären om att evakuera, något som Läkare utan gränser menar inte går att genomföra under rådande omständigheter.

Att en evakuering är svår intygar även den erfarne neonatologen Mats Blennow som sitter i styrelsen för Läkare utan gränser. Han har gjort flera uppdrag för organisationen, bland annat i Jordanien och Nigeria, om just omhändertagandet av för tidigt födda barn samt utarbetat riktlinjer i ämnet för Världshälsoorganisationen, WHO.

– Att evakuera de här nyfödda på ett säkert sätt finns inte på kartan. Själva transporten är väldigt kritisk eftersom man kan behöva hjälpa till med andningen och det är stor risk för infektioner. Varje patient behöver ett helt team – det är intensivvård på hög nivå, säger Mats Blennow.

Mats Blennow är neonatolog och sitter i styrelsen för Läkare utan gränser. Foto: Privat

Han bekymras över bilderna i media på de för tidigt födda. Fruktansvärt är ett återkommande ord när Läkartidningen når honom på telefon.

– Att hålla de varma är a och o. Orsaken till att de lätt förlorar värme är att deras kroppsyta i relationen till deras volym är väldigt stor. Men hur mycket värme de behöver är individuellt, påpekar Mats Blennow.

Och att de för tidigt födda tvingades ur sina kuvöser på grund av brist på el är en sak. Bristen på kroppskontakt är en annan kritisk faktor »som man kanske glömmer bort i sammanhanget«, tror Mats Blennow.

– Det är inte så att kuvösen, med värme och luftfuktighet, löser allt som barnet behöver. Föräldrar är nödvändiga för barnets hälsa och ska enligt WHO vara kontinuerligt tillgängliga och välkomna på avdelningen. Enligt studier som gjorts för WHO är en strikt rekommendation att en för tidigt född bebis ges möjlighet till hud-mot-hud-vård hos mamman mellan 8 och 24 timmar om dygnet.

Men det kanske inte är en självklarhet?

– Nej, mamman kanske inte är där. Mamman kanske har blivit dödad. Det är en fruktansvärd tragedi att få ett för tidigt fött barn under de förhållanden som råder i Gaza just nu, säger Mats Blennow.

Han tvivlar på att de för tidigt födda kommer att klara av en flytt. Nyhetsbyrån Reuters rapporterade häromdagen att 3 av 39 hade dött. Hur många som lever i skrivande stund är svårt att veta.

– Det måste till ett eldupphör. Det måste till vatten och förnödenheter, säger Mats Blennow.

Han följer händelseutvecklingen från dag till dag och grämer sig över att det inte går att hjälpa till på plats.

– Situationen för alla i Gaza är mycket osäker, men tidigare i veckan lyckades Läkare utan gränser få in ett internationellt team på 15 personer bestående av bland annat kirurger, narkosläkare och intensivvårdspersonal. Vi förlorade tyvärr en palestinsk läkare från Médecins sans frontières förra veckan i en skjutning i Gaza. Det är oerhört tragiskt alltihop, konstaterar Mats Blennow.