Richard Simo sträcker upp sina händer och applåderar. En majoritet av delegaterna har röstat för att förbundsstyrelsen ska ta fram en handlingsplan som motverkar tjänster där läkare ersätter sjuksköterskor.
Det här var Richard Simos hjärtefråga på fullmäktigemötet, och i det här ögonblicket smyger sig ett leende över hans läppar. Fullmäktige har gått emot förbundsstyrelsens förslag att avslå motionen. Richard Simo och hans vänner i SLF students delegation jublar.
– Jag är otroligt glad att vi fick igenom det här. Jag är första gången på fullmäktigemötet, och jag har hört mycket om hur SLF students motioner inte klubbas igenom. Men att få igenom det här var väldigt stort, säger Richard Simo.
Motionen ledde till en av de hetare debatterna på mötet, och Richard Simo argumenterade två gånger från talarstolen.
– Första sekunderna kändes ganska stressiga. Man står framför många kloka människor som varit med flera gånger, och så ska man komma med förslag och idéer och argumentera för sin sak.
De starka strålkastarna som gör att man inte ser publiken hjälper däremot, erkänner Richard Simo.
Richard Simo beskriver sig som en nybörjare inom det fackliga arbetet, och det är han, även om det går uppåt snabbt. Hans första steg var att bli ordförande för SLF student Uppsala 2022, och under det gångna året har han suttit i SLF students förbundsstyrelse, där han nu föreslås att bli vice ordförande.
Att engagera sig fackligt var däremot ingen självklarhet. 2014 kom han från Syrien, bara 17 år gammal. Tre år senare började han på läkarprogrammet i Uppsala och i dag studerar han på termin 10. En osäkerhet på språket och formaliteterna inom det fackliga fick honom att tveka, men den som pratar med honom i dag märker snabbt att han redan har hittat tonen.
Men på fullmäktigemötet möter man andra intressen, inte bara studenternas. På det så kallade påverkanstorget, tillfället då delegaterna får argumentera med motionernas författare, möter Richard Simo mothugg. Han har skrivit ett förslag om att Läkarförbundet ska arbeta för att antalet utbildningsplatser ska stå i paritet med tillgängliga BT-platser i landet.
Några debattörer anser att motionen är bakvänd och att den borde dras tillbaka till förmån för andra motioner.
– Det var lite hårt ibland att höra att man ska dra tillbaka motionen. Jag har lärt mig mycket om hur andra tänker. Man är ganska låst i sina tankesätt när man sitter med sin grupp, men när man träffar andra får man annan »input«. Då lär man sig att man kanske borde ha formulerat sig på ett annat sätt som passar bättre hur förbundet arbetar, säger Richard Simo, och fortsätter:
– Nu förstår jag hur det går till, nästa år är jag förberedd.
Att komma ur sin bubbla är en av de stora fördelarna med att gå på fullmäktigemötet, enligt Richard Simo. Man tvingas bemöta andras argument och märka att det finns flera sätt att se på saker.
Men det är ändå i bubblan som Richard Simo får sin kraft. Det är de, SLF student, som jublar och klappar honom på axeln när han stiger ner från talarstolen.
– Utan den här gruppen så kunde jag inte göra något. När jag får deras uppmuntran så bli jag säkrare. För okej, även om det finns 150 som inte håller med mig så finns den här gruppen som backar mig.
I år var Richard Simo med ett tiotal andra på fullmäktige för första gången, och nästa år kommer en ny grupp nybörjare. Vad ger han för tips till dem?
– Var ödmjuk, för det finns så mycket man inte känner till, många åsikter som man inte har hört förut. Och man ska inte tappa hoppet om man inte får igenom sina motioner. Ta hem det du hört och fila vidare.
Richard Simo
Studerar: Termin 10 på läkarprogrammet i Uppsala.
Ålder: 27 år.
Bor: I Västerås och Uppsala.
Intressen: Musik, fackligt och ideellt engagemang, kaffe och djupa samtal, gruppaktiviteter.
(uppdaterad 2023-11-15)