I en ny undersökning som Läkemedelsverket låtit företaget Novus göra har tusen svenskar fått frågan om de någon gång insisterat på att få antibiotika – trots att läkaren sagt att det inte behövs. Bara sex procent svarade ja. Utslaget på de olika regionerna sticker dock Blekinge ut, med tolv procent som svarat ja på frågan, följt av Dalarna med nio procent och därefter Skåne, Uppsala och Kalmar med åtta procent vardera.

– Vi vet av erfarenhet att vissa regioner i landet har en högre förskrivning av antibiotika än andra. Orsakerna till det är många men medvetenheten om problemet är hög, säger utredaren Maria Furberg i ett pressmeddelande.

Uppdelat på kön och ålder är det män i åldern 60–64 år som i högre grad trycker på för att få antibiotika utskrivet. I åldersgruppen 18–34-åringar är det dock bara tre procent som har krävt antibiotika.

– Kunskapen om antibiotikans för- och nackdelar har ökat generellt, också inom sjukvården. Men vi behöver fortsätta påminna både förskrivare och patienter om det absolut nödvändiga i att endast förskriva antibiotika när det verkligen behövs, säger Maria Furberg.

Om undersökningen

Undersökningsföretaget Novus har på uppdrag av Läkemedelsverket frågat tusen personer: »Har du någon gång insisterat på att få antibiotika utskrivet trots att din läkare sagt att det inte behövs?«. 93 procent av de tillfrågade svarade nej på frågan, sex procent svarade ja och en procent vet inte. Resultaten länsvis ger endast en indikation på hur det ser ut jämfört med Sverige totalt sett.

Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Intervjuerna med 1 000 personer genomfördes 27 oktober – 2 november.

Källa: Läkemedelsverket.