Nästa år står många regioner inför byten av journalsystem. Däribland finns den så kallade Sussa-samverkan som omfattar nio regioner, vilka ska byta till Cosmic som huvudsakligt journalsystem.

Först ut bland dessa nio är regionerna i Örebro län, Västerbotten och Norrbotten. Dessa tre hade ett införande planerat till våren. Men nu kommer det att skjutas på framtiden på grund av problem med leveransen.

– Initialt är det tre regioner som påverkas, de tre som skulle starta under våren, säger Niklas Lindberg, operativt ansvarig ledare för införandet av Cosmic i Sussa-regionerna.

Kan problemen få effekter för övriga Sussa-regioner?

– Det kan vi inte bedöma just nu. Vi håller på med det arbetet – se vad det kan få för ytterligare effekter – och det förväntas vara avslutat de närmsta 1–2 veckorna.

Region Örebro läns projektägare Martin Gunnarsson, säger till Sveriges radio P4 Örebro att det handlar om både en försening rent tidsmässigt och brister i kvaliteten. Niklas Lindberg har inget att lägga till den beskrivningen.

– Nej, jag tycker deras bild är helt rättvisande från Örebro.

Region Örebro läns hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson säger till Läkartidningen att förseningar från tillverkaren nu i höst har gjort att man inte hunnit förbereda sig till införandet.

– Vi hade behövt få leveranser från Cambio under hösten i form av dokumentationsmallar, så att vi kan börja testa att skriva in ordinationer och anteckningar, och se så att mallarna är anpassade efter olika verksamheter. Men vi har helt enkelt inte fått allt på plats som behövs för att vi ska hinna testa i tid för att starta enligt plan vecka 14 nästa år.

Konsekvenserna kan bli merkostnader och en del dubbelarbete.

– Till exempel har vi planerat utbildningar som vi ska försöka genomföra under våren så gott det går, men det kan behövas repetitionsutbildningar inför starten. Om införandet blir mycket senarelagt måste vi också fortsätta hålla liv i system som egentligen har passerat »end-of-life«, och det kostar, säger Jonas Claesson.

Tillverkaren Cambio vill svara på Läkartidningens frågor i mejlform i stället för på telefon. Läkartidningen frågar om orsaken till förseningen, hur de kommenterar det som ska vara brister i kvalitet, och om man vidtagit några åtgärder för att parera förseningen.

Företaget skriver att regionerna är ytterst ansvariga för tidsplanen, att införandet är en komplex process, och att den ursprungliga tidsplanen »inneburit en utmaning i att säkra leveranser i tid«. Nu arbetar Cambio och regionerna med att tillsammans ta fram en ny tidsplan. I övrigt har de inget att tillägga.

Jonas Claesson beskriver dialogen med företaget som intensiv.

– De förstår såklart att det är ett problem för alla berörda att behöva skjuta fram tidsplanen, men de gör sitt yttersta för att få saker och ting på plats, säger han.

Läs även:
Utmaningar när Sussa-regionerna byter system 
Oro inför Millennium-skiftet 
Fjärde gången gillt för upphandling i Stockholm?