Sjukvården behöver arbeta mer effektivt, visar en enkät som skickats ut till läkare. Därmed har Socialstyrelsen tagit fram ett nytt kunskapsstöd som ska stödja hälso- och sjukvården att arbeta systematiskt, samordnat och patientsäkert med sjukskrivning och rehabilitering.

Med hjälp av olika experter har såväl roller inom hälso- och sjukvården som processen för det försäkringsmedicinska arbetet förtydligats.

– Nu blir det till exempel tydligt att det är läkaren som ansvarar för den försäkringsmedicinska bedömningen och intygar att patienten har behov av sjukskrivning. Läkaren ansvarar även för planering och uppföljning av sjukskrivningen, säger Anders Berg, enhetschef på Socialstyrelsen i pressmeddelandet.

För extra tydlighet finns checklistor till varje del i den försäkringsmedicinska processen. Det nya kunskapsstödet som ingår i ett större paket med det befintliga försäkringsmedicinska beslutsstödet – som innehåller cirka 125 olika diagnoser – ska samlas på en ny webbplats i början av 2024.

Dessa kunskapsstöd har däremot inte bara tagits emot med öppna armar. Läkarförbundet har tidigare kritiserat det nationella kunskapsstödet om försäkringsmedicin. I ett remisssvar har följande sagts: »För pratigt, ostrukturerat och allmänt hållet för att kunna utgöra ett praktiskt beslutsstöd i den kliniska vardagen«.

Läs även:
Läkarförbundet sågar nationellt kunskapsstöd om försäkringsmedicin