Anders Jönsson, Hallands läkarförening, under Läkarförbundets fullmäktige 2021. Foto: Rickard Kilström

Mellan 18 september och 13 november skrev sjukhuspersonalen i Region Halland 153 tillbudsrapporter kopplade till arbetsmiljön, jämfört med 16 stycken under samma period i fjol, rapporterar SVT.

Enligt sjukhuschefen Carolina Samuelsson återspeglar det den ökade arbetsbelastning på sjukhusen. Regionen vill minska kostnaderna för hyrpersonal till under 2 procent av de totala personalkostnaderna – en siffra som i dag ligger på 5 procent. Det har lett till att antalet vårdplatser har minskat.

Anders Jönsson, överläkare och ordförande för Hallands läkarförening, säger till Läkartidningen att det minskade antalet vårdplatser har lett till att patienter får flyttas och ligga på avdelningar som inte alltid har rätt kunskap.

– Det finns en risk för felbehandling och icke-optimal behandling. Det beror framför allt på vårdplatsbristen, man vet inte alltid vad man ska göra med patienterna.

I vissa fall har det även varit svårt att hitta plats till infektionskänsliga patienter. Anders Jönsson nämner en patient med sepsis som fick ligga i ett dagrum och sedan flyttades till läkarexpeditionen.

När stoppet för hyrpersonal infördes i mitten av september lyfte Anders Jönsson risken för personalflykt och ökad etisk stress. Har farhågorna besannats?

– Ja, till viss del. I Halmstad har två seniora ortopeder sagt upp sig på grund av det här. Tidigare utförde ryggkirurgerna sju till nio ingrepp i veckan, medan det i dag utförs en till två. Det tycker de inte är acceptabelt. Får man inte ägna sig till det man är utbildad till så vänder man sig till andra arbetsgivare, säger Anders Jönsson.

Kirurgkliniken i Varberg har förlorat en stor del av sina vårdplatser, och i dag genomför man bara en elektiv operation per dag. I stället har man utökat dagkirurgiverksamheten, säger Anders Jönsson. Det betyder att situationen kan bli bättre för patienter med lindrigare tillstånd.

– Men ur en strikt medicinsk synpunkt vill man prioritera dem som är mer sjuka, och det här är inte i samklang med det, säger Anders Jönsson.

Han delar regionens mål att minska andelen hyrpersonal, men anser att man infört åtgärder i fel ordning.

– Att först begränsa hyrsjuksköterskor och sen komma med ersättande åtgärder har varit fel väg att gå. Man borde ha gjort tvärtom, säger Anders Jönsson.

Läs mer
Stopp för hyrpersonal i Halland – på sjukhus och regionägda vårdcentraler